25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Възстановяват въжен мост на 500 години с техника от инките

Въжен мост от времето на инките, ще бъде възстановен в Перу, съобщават световните агенции.

Мостът Кесвачака е на 500 години. Дълъг е 30 метра и се намира в Уинчири, региона Куско. Той е използван от жителите на близките населени места, разделени от река Апуримак. През пролетта обаче съоръжението рухна и се нуждае от спешен ремонт.

Местните възстановяват древния мост с техниката, която е била използвана от инките при изграждането му. Те не използват съвременни инструменти и технологии. Работниците укрепват огромните въжета, които държат съоръжението, поставят по-малки въжета от местни растения между тях, а също така изграждат отново и основата.

През 2013 г. ЮНЕСКО призна уменията и традициите, свързани с реконструкцията на моста Кесвачака за нематериално културно наследство.

Related Articles

Балчик събира архитекти от 5 държави

Първият семинар от Международната програма за разширяване на образователния обмен в опазването на недвижимото културно наследство среща архитекти от Франция и 4 черноморски страни...

Проект: СО прави банка с всички инвестиционни намерения за строителство

Събирането на едно място на информация за всички инвестиционни намерения за строителство е планирано да стартира през април. Според столичния кмет целта е гражданите...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ