10 C
Пловдив
петък, април 26, 2024

Възстановиха опасен мост до село Стара река

Приключи възстановяването и укрепване на опасно мостово съоръжение в землището на село Стара река, съобщи инж. Снежана Кънева от отдел „Сигурност и управление при кризи“ в Община Сливен. Поройните и интензивни валежи през пролетния сезон тази година, обилното снеготопене и високите температури, довели до повишаване нивото на водите в планинската река, са създали реална опасност от срутване на мостово съоръжение на пътя между селата Стара река, Средорек-Божевци и Изгрев. Пътят е особено значим като обходен за второкласен път, тъй като преминава през прохода „Вратник“ и е най-пряката връзка между градовете Велико Търново и Сливен. Той представлява и важна комуникация на общините Елена и Сливен, в това число и малките населени места в планинската част. По думите на инж. Кънева при огледа са установени активни процеси на брегова ерозия и компрометиране устоите на моста, което създава риск за изградената инфраструктура, хората и превозните средства. Част от каменната зидария и парапетът също са били разрушени. Мостът осигурява прекия достъп за екипите на Единната спасителна система, маршрутите на училищен автобус, както и доставката на стоки от първа необходимост за населението в селата от района. Всичко това е наложило изпълнение на спешни спасителни аварийно-възстановителни работи, които екипът предприема със заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев.

„Най-важно беше да минимизираме риска от бедствие и да ограничим още по-неблагоприятно развитие, което да доведе до блокиране достъпа до тези населени места, в които живеят над петстотин души. Целостта на моста е възстановена, поставени са защитни парапети за безопасност на пътния участък“, посочи кметът Радев. След почистване от натрупана храстова растителност, шума и клони, е възстановена и нормалната проводимост на реката.

Възстановителните дейности са извършени със средства от общинския бюджет и дофинансиране от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Related Articles

МРРБ попълва състава на Съвета за развитие на Югозападен регион за планиране

Министерството на регионалното развитие и благоустройството стартира процедура за избор на представители на икономическия сектор и юридически лица с нестопанска цел (ЮЛНЦ) за общественополезна...

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ