13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Бившата топлоцентрала на НДК стана Регионален център за съвременни изкуства

40 години след своето построяване, тази есен бившата топлоцентрала на НДК се трансформира в Регионален център за съвременни изкуства “Топлоцентрала”.

Обектът се намира зад хълмовете на Южен парк 2 между културно-историческия комплекс „Гарнизонно стрелбище“ и Перловска река. Тази локация позволява Арт центърът да работи в синергия със заобикалящата среда, като показва различни социални и екологични практики. Освен с голяма и камернa сцени и изложбенa залa, „Топлоцентрала“ разполага и с външен амфитеатър и тераса, както и с резидентен център за чуждестранни артисти.

ИСТОРИЯТА

Изоставената топлоцентрала на НДК е разпозната като място с най-голям потенциал за създаване на Регионален център за съвременни изкуства през 2014 г., когато в София се провежда международната среща на най-голямата мрежа за изпълнителски изкуства в света IETM. Архитектурната трансформация на сградата започна преди две години след провеждане на международен конкурс, спечелен от арх. Мариана Сърбова. В преустройството й участват още интердисциплинарен екип от български артисти и чуждестранни експерти. Изграждането на „Топлоцентрала“ следва устойчивите практики на подобни центрове в Берлин, Париж, Нант.

ТРАНСФОРМАЦИЯТА

През 2021 г. по предложение на Столичния общински съвет и с решение на Министерския съвет „Топлоцентрала“ е преобразуван от общински в регионален център за съвременни изкуства. Благодарение на това, той ще взаимодейства с независими творци и културни организации от сферата на сценичните и визуалните изкуства и от общините Самоков, Ботевград, Ихтиман, Костинброд, Своге, Сливница и Костенец.

 

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Лекции, работилници и конкурси в Седмицата на ландшафтната архитектура

започва на 22 април в Лесотехническия университет в София, информират организаторите. Програмата е богата и включва различни тематични активности. Предизвикателство за студентите е...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ