15 C
Пловдив
неделя, май 19, 2024

Берлинският „Футуриум” с награда за иновации

Музеят на бъдещето „Футуриум“ в Берлин бе удостоен с наградата „Луиджи Микелети“ за иновативност на Европейската музейна академия, съобщи ДПА. Официалната церемония по обявяване и награждаване на победителите се проведе онлайн. Журито даде своята най-висока оценка на музея за „ясната презентация на ключови теми от бъдещето и артистични инсталации“.

„Футуриум“ е интерактивен, развлекателно-познавателен проект за деца от 4 до 14 години, който пресъздава напълно естествената градска среда. В нея има улици, паркове, сгради, както и социално значими обекти като банка, полиция, медицински центрове, арт резиденции и др. В центъра подрастващите могат да се запознаят с различни футуристични професии, както и да се потопят в света на най-новите технологии. „Бъдещето чука на вратата. Новите технологии толкова бързо променят света, че до 10 години ще има нужда от съвсем нови професии и навици. Затова в музея показваме иновациите в науката, информационните технологии и роботизацията, защото съвсем скоро това ще бъде реалност и подрастващите трябва да са подготвени“, споделят създателите на проекта.

Всяка година Европейската музейна академия връчва три награди в различни категории. В категорията за качество на образователната функция бе отличен Националният музей на румънската литература в Букурещ. С наградата за музей на изкуството се сдоби музеят „Трапхолт“ за съвременни изкуства, занаяти и дизайн в Колдинг, Дания.

Европейската музейна академия е базирана в Хага. В нея са представени 44 страни. Целта на фондацията е да насърчава развитието на музеите като инструменти за социална промяна.

Related Articles

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...

Общински паркинг с търговска зона изграждат в Асеновград

Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев даде началото на дългоочаквания ремонт в бившия Търговски център в града. Предвижда се подплощадното ниво да бъде разделено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ