21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Берлинският „Футуриум” с награда за иновации

Музеят на бъдещето „Футуриум“ в Берлин бе удостоен с наградата „Луиджи Микелети“ за иновативност на Европейската музейна академия, съобщи ДПА. Официалната церемония по обявяване и награждаване на победителите се проведе онлайн. Журито даде своята най-висока оценка на музея за „ясната презентация на ключови теми от бъдещето и артистични инсталации“.

„Футуриум“ е интерактивен, развлекателно-познавателен проект за деца от 4 до 14 години, който пресъздава напълно естествената градска среда. В нея има улици, паркове, сгради, както и социално значими обекти като банка, полиция, медицински центрове, арт резиденции и др. В центъра подрастващите могат да се запознаят с различни футуристични професии, както и да се потопят в света на най-новите технологии. „Бъдещето чука на вратата. Новите технологии толкова бързо променят света, че до 10 години ще има нужда от съвсем нови професии и навици. Затова в музея показваме иновациите в науката, информационните технологии и роботизацията, защото съвсем скоро това ще бъде реалност и подрастващите трябва да са подготвени“, споделят създателите на проекта.

Всяка година Европейската музейна академия връчва три награди в различни категории. В категорията за качество на образователната функция бе отличен Националният музей на румънската литература в Букурещ. С наградата за музей на изкуството се сдоби музеят „Трапхолт“ за съвременни изкуства, занаяти и дизайн в Колдинг, Дания.

Европейската музейна академия е базирана в Хага. В нея са представени 44 страни. Целта на фондацията е да насърчава развитието на музеите като инструменти за социална промяна.

Related Articles

Започва авариен ремонт на поликлиниката в Свищов

Неотложен авариен ремонт и хидроизолация ще бъдат извършени на северната част на покрива на поликлиниката в Свищов. Спешните дейности се налагат поради установен теч,...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ