25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Безплатен курс по проект „Алианс за адаптиране на български архитекти към немския пазар за архитектурни услуги“

Варненският свободен университет „Черноризец Храбър“, Фондация „Институт за дигитални трансформации“ и архитектурната компания от Мюнхен ST Architekten GmbH създадоха проекта „Алианс за адаптиране на български архитекти към немския пазар за архитектурни услуги“, който получи финансовата подкрепа на програма“ Еразъм+“ на Европейския съюз.

Директива 2005/36/EО на Европейския парламент и на Съвета от 7 септември 2005 г. регламентира признаването на професионалните квалификации дава възможност на всеки български архитект да упражнява професията си във всички страни на ЕС. Тъй като голяма част от работата на архитектите може да се осъществява и от разстояние, няма формална пречка българският пазар на архитектурни услуги да се разшири към европейски държави с по-добри нива на заплащане.

Най-големият европейски пазар на архитектурни услуги – германският изпитва понастоящем голям дефицит на квалифицирани архитекти. Констатирахме, че е необходимо провеждането на регулярен квалификационен курс, който да подготвя български архитекти и студенти по архитектура да посрещнат предизвикателствата на професията в Германия с акцент върху проектните фази, които могат да се работят дистанционно.

Организаторите канят за участие в предстоящия безплатен курс, който ще се проведе от 27.05.2022 г. до 01.08.2022 г. по приложената учебна програма.

УЧЕБНА ПРОГРАМА

Първото занятие ще се проведе присъствено на 27.05.2022 г. от 11:00 ч. във Варненския свободен университет. Следващите девет занятия, включващи лекции и упражнения, ще се провеждат онлайн всеки понеделник. След полагане на кратък изпит в края на курса, участниците ще получат сертификат, които ще могат да ползват пред германски работодатели. Партньори на ST Architekten GmbH се ангажират да оказват съдействие на българските архитекти и студенти по архитектура за успешно установяване на контакти с германски архитектурни бюра – потенциални възложители на архитектурни услуги.

Related Articles

Над 180 фирми от Европа и Азия ще участват в Архитектурно-строителна седмица 2024

След броени дни- на 3 април се открива мащабното за строителния сектор изложение Архитектурно-строителна седмица. До 6 април в залите на Интер Експо Център...

Подготвят електронен формуляр за признаване квалификацията на архитектите в ЕС

Камарата на архитектите в България (КАБ) посрещна близо 20 представители на Европейската мрежа на компетентните органи за професията Архитект – (Еuropean Network Architect`s Competence...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ