9 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Архитектурната изложба „Тоталпроект“ представя непознатата българска модерност

Архитектурната изложба „Тоталпроект“ представя непознатата българска модерност чрез 6 различни като функция, типология и местоположение обекта в България, проектът сглобява идеалния град на следвоенната архитектурна модерност у нас. Основен фокус е цялостната концепция за свързаност между всички архитектурни нива: от градоустройство през пространство и конструкция до детайл и дизайн.

Какво е общото между архитектурата на град Лозница, Зона Б5, Художествената галерия и исторически музей в Казанлък, детска градина “Лозичка” в софийския квартал Лозенец, летището в Русе и пешеходната зона на Шумен? Всички те показват различни перспективи към следвоенната модерна архитектура у нас и са обекти в изложбата- копродукция на фондация “Ново архитектурно наследство” и РЦСИ “Топлоцентрала”. Тя може да бъде видяна от 29.06 до 21.08.2022 г. в галерията “Бял куб” в най-новото мултифункционално арт пространство на София.

Основна тема на изложбата с куратори арх. Анета Василева и арх. Емилия Кълева и координатор арх. Даяна Николова е все още силно непознатата архитектура на България след Втората световна война, представена в контекста на тоталното изкуство на следвоенната епоха и развитието на модерността. Обектите в изложбата са умишлено подбрани да бъдат относително непознати за широката публика, с различна функция, архитектура, стилистични особености и времева принадлежност. Търсен е елемент на откривателство и изненада. Всички обекти предлагат различен и по свой начин нов фокус към българската архитектура и градска среда и разказват различни истории. Изложбата е създадена изцяло от архитекти, но е насочена съвсем не само към такива.

ПРОГРАМА

29.06, 19:00 Откриване. Място: Галерия “Бял куб” на РЦСИ “Топлоцентрала”.

30.06, 17:30 Дискусия “Новото архитектурно наследство – предизвикателства и перспективи”, организирана съвместно с КАБ и РК София-град, Място: Сцена-бар в Топлоцентралата.

18 – 29.07, 18:00 Тематични вечери: Зона Б5, ДГ “Лозичка”, Лозница, Летище “Русе”, Пешеходна зона и Паметник “Създатели на българската държава”, Шумен, Художествена галерия и музей, Казанлък. Място: Сцена-бар в Топлоцентралата.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ