25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

АПИ обяви обществени поръчки за основен ремонт на близо 200 км пътища

Ремонтът на 11 пътни отсечки с обща дължина близо 200 км в областите Варна, Бургас, Стара Загора, Хасково, Видин и Смолян ще стартира през тази година. Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви обществените поръчки за избор на изпълнители на строително-монтажните работи /СМР/ за основен ремонт на участъците. Сред тях са трасета, предложени от граждани за включване в ремонтната програма на АПИ за 2022 г., като Дюлинския проход, който е най-кратката връзка между общините Варна и Бургас през Стара планина и е алтернативен маршрут на първокласния път І-9 Варна – Бургас. Ще започне ремонтът на отсечките Росен – Веселие – Ясна поляна и Маринка – Визица в област Бургас, както и на пътя Раброво – Периловци – Шишенци в област Видин, за които гражданите също са изпратили предложения.

АПИ завиши изискванията към изпълнителите на строителството и строителния надзор както по време на ремонтните дейности, така и в гаранционния период след това. Целта е да се гарантира качествено изпълнение на строително-монтажните работи.

Предвидено е ново задължение на строителния надзор да разполага с акредитирана строителна лаборатория, различна от тази, която ще използва строителят. Целта е консултантът да извършва задължителни собствени проби, изпитвания и контролни проверки по време на изпълнението и приемането на строителните дейности.

Предвиден е и двойно по-дълъг гаранционен срок на пътните работи – 6 години, вместо досегашните 3 години. През гаранционния период ще се извършват освен редовните инспекции на възложителя – Агенция „Пътна инфраструктура“, също така и задължителни инспекции два пъти в годината. При установяване на технически грешки и несъответствия в сертификат за извършени СМР, одобрен от надзора и предаден за окончателно одобрение и разплащане на възложителя, ще може да се налагат санкции и на строителния надзор.

На строителния надзор допълнително е вменено да съгласува и контролира временната организация на движение с оглед повишаване на безопасността по време на строителството.

​Офертите на участниците в двете обявени обществени поръчки ще се приемат до 12 май 2022 г. Едната обществена поръчка е за избор на изпълнител строително-монтажни работи за основен ремонт на 123,5 км пътища с обща индикативна стойност 135 889 600 лв. без ДДС. Тя е разделена на пет обособени позиции.

Втората обществена поръчка е за основен ремонт на 76,2 км републикански пътища. Общата индикативна стойност е 83 428 400 лв. без ДДС. Тръжната процедура е в 6 обособени позиции.

За ремонта на 11-те третокласни трасета в края на март т. г. бяха обявени тръжните процедури за избор на изпълнители на строителния надзор.

Related Articles

На конгрес: Обсъждат зелените технологии и устойчивото строителство

Австрийското посолство кани архитектурната колегия на Международния конгрес „GreenTech Days meet Future of Building 2024“. Той ще се проведе на 17 и 18 април...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ