16 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Адекватни мерки за опазване на културното наследство обеща новият директор на НИНКН

НИНКН ще отговори на очакванията на обществеността“, заяви новият директор на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), арх. Петър Петров. Министърът на културата проф. Велислав Минеков официално го представи пред медиите.

Арх. Петров обобщи и кои според него са основните очаквания на обществото. Сред тях са преустановяване на забавянето на преписките по съгласуване, както и вземането на адекватни мерки, свързани с опазване на културното наследство. По думите му Законът за културното наследство има „належаща, крещяща нужда от промени, защото без тях горепосоченото е невъзможно. В момента имаме неприложими процедури, описани в този закон“, заяви той.

Новият директор се ангажира и с дигитализацията и актуализацията на статути и режими на опазване на недвижимите културни ценности от НИНКН.

От своя страна министър Минеков обяви, че обещаната от него възможност за свободен износ на авторски произведения в чужбина вече е факт.

Писмото ми до Агенция „Митници“ е подписано. Честито на българските художници!“, заяви той. Износът ще става чрез попълване на декларация от страна на авторите на творбите, която ще бъде качена на сайта на МК.

България не само че не е спечелила нищо от изложбата на тракийското златно съкровище в Лувъра, но и е платила 700 000 лева за нея.

Това още обяви културният министър. И обясни: „Тези пари са дадени, като в тях например можем да видим 20 000 лева за журналистите, които са били част от делегацията. Интересното е, че сред парите за настаняването им в хотели за едни журналисти са дадени суми около 300 лева, а за други журналистки – около 2000 лева“. Минеков припомни също, че до тази изложба всички предишни не са стрували нищо на страната ни, а напротив – носели са значителни финансови приходи.

Related Articles

Благоустрояват крайречната зона по р. Янтра в Габрово

Благоустрояването на крайречната зона по р. Янтра е включено в Концепция за интегрирани териториални инвестиции на Община Габрово. В тази връзка се състоя публично...

Изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“

Камарата на архитектите в България (КАБ) кани на откриването на пътуващата изложба „20 архитектурни проекта срещу климатичните промени“ на Архитектурния съвет на Европа (АСЕ)....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ