24 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

Ямбол: Откриват паметник на Иван Параскевов, създател на родния трибагреник

На 13 септември в Ямбол ще бъде открит бюст-паметник на Иван Параскевов, по чиято идея е създадено Браилското знаме, първообраз на националния ни трибагреник. Монументът се намира на крайречната улица, пред блок 41 в комплекс „Златен рог“, която от 1 година носи неговото име.

Монументът е дело на скулптора Петко Йорданов – директор на художествена галерия „Жорж Папазов“, а средствата за отливането са дарение.

граждани да се включат В тържествената церемония по откриването ще участват военнослужещи от ямболския гарнизон, клуб „Традиция“, ученици от МГ „Ат. Радев“, читалищни формации и граждани.

ЛИЧНОСТТА

Иван Параскевов е роден 1817 г. в Ямбол. Кримската война от 1853 – 56 г. го заварва в Браила, Влашко. Макар и далеч от родината, той не забравя Ямбол и Отечеството. Домът му в Браила е център на патриотична деятелност. Наред с други бележити ямболци – емигранти в Браила той е един от основателите на Българското книжовно дружество, което от 1911 г. става Българска академия на науките.

Патриотичната дейност на Иван Параскевов е активна по време на подготовката на Освободителната война от 1877 – 78 г. На идеята да се изработи знаме от браилските граждани за някоя от опълченските дружини откликва спонтанно и поема всички материални разходи по ушиването му. Той предлага и макета на знамето, което представлява бял, зелен и червен плат, разположени хоризонтално. Изработването му е възложено на 14-годишната дъщеря на Иван Параскевов – Стилияна.

След края на войната цялата страна е залята с трицвети. А през март 1879 г., един от близките на Параскевови го внася в залата, където заседава Учредителното събрание във Велико Търново. Всички депутати го посрещат със ставане на крака и на 26 март 1879 г. чл. 3 от Търновската конституция го определя като „българското народно знаме”.

Related Articles

Въвеждат обходни маршрути заради модернизацията на първокласния път Мездра – Ботевград

Във връзка с предстоящото затваряне на първокласния път между Мездра и Лютидол на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството с кметове и...

Летище София със сертификат за намаляване на въглеродните емисии

Летище София получи сертификат с Ниво 4 за намаляване на въглеродните емисии (Airport Carbon Accredited Level IV – Transformation), съобщиха от компанията концесионер. Такава...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ