4 C
Пловдив
вторник, ноември 28, 2023

Чернобил става един от най-големите вятърни паркове в Европа

Украйна има изготвен план за използване на територията около Чернобилската атомна електроцентрала. Той предвижда зоната, поразена от голямата екокатастрофа, да се превърне в гигантска вятърна централа, която да произвежда зелена енергия.

Германската компания Notus Energy вече е подписала договор с Министерството на околната среда и природните ресурси на Украйна за проучване на перспективата за развитие на вятърна енергия на терените, предвидени за отчуждаване в Чернобил.

Според проучване на немските специалисти районът има потенциал да генерира 1000 мегавата вятърна енергия, достатъчно, за да осигури електричество на около 800 000 домакинства в Киев, на около 150 километра от Чернобил. Ако проектът се осъществи, Чернобил може да се превърне в една от най-големите вятърни ферми в Европа.

Десетилетия след най-зловещата ядрена катастрофа в историята на човечеството атомната електроцентрала е обградена от забранена зона от 2600 квадратни километра, в която почти не се извършва човешка дейност заради радиоактивно замърсяване.

През 2018 г. в близост до разрушения реактор бе открита соларна ферма от 3800 панела, която произвежда енергия за близо 2000 домакинства.

Related Articles

Конференция: „Технологии и услуги за управление на водите в България“

На 5 декември (вторник) 2023 г. от 9:00 до 16:30 ч. в Гранд Хотел София, зала София, ул. Гурко 1, ще се проведе конференция...

Обновиха Музея „Възраждане и Учредително събрание“ във Велико Търново

Приключи реконструкцията на Музея "Възраждане и Учредително събрание" във Велико Търново. Обновяването на сградата, построена от майстор Колю Фичето, където е приета и Търновската...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ