19 C
Пловдив
събота, април 13, 2024

Части от сградата и двора на УАСГ се превръщат в нови творчески пространства

С проекта „УНИверсале“ отделни части от сградата и двора на Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ) са визуално и пространствено преобразени, за да се превърнат в атрактивни пространства за изложби, иновативни пърформънси и уъркшопи.

Реализацията на проекта е част от юбилейната програмата по повод 80-годишнината, с която от УАСГ си поставят задачата да отворят нови пространства за сътрудничество, творчески занимания и обмен на идеи както между студентите и преподавателите в университета, така и с представители на различни творчески сфери.

Идеята „УНИверсале“

Зад идеята за „УНИверсале“ стои колективът на организация „Резиденция Белиш“. Над 30 студенти и преподаватели от УАСГ, НБУ и НХА са обединили усилия в подготовката и осъществяването на събитията. Основната цел на проекта е да се създаде място за споделяне на опит, идеи и нови инициативи. Да се положи началото на общност от млади архитекти, строители, артисти, както и всички, които създават средата, в която живеем, казват от УАСГ.

Вече са осъществени няколко изложби, като освен традиционно оживяващите с изложбени събития етажни пространства на университета, е обособено и ново пространство, което и в бъдеще ще служи за изложбена зала. Над 36 артисти, които съвместно създават стенописи с различни техники и материали, са представили творбите си в новата галерия. Изграден е и „сетивен лабиринт“ (сетивен имерсивен пърформънс) под надслов „Отвъд формата“.

Чрез проекта в неизползваното досега пространство под Аула Максима на УАСГ е отделена допълнителна обширна зона, наречена „Свободно пространство“. Тя ще остане на разположение на студентите и ще служи за подготовка, лекции, артистични и културни прояви, както и неформални социални контакти.

Събитието има за цел да свърже различни спектри на изкуствата и занаятите с архитектурата и строителството. Част от програмата са следните формати: „Свободно пространство“ ; Изложба УНИверсале по случай 80 години УАСГ; Стенопис-Композиция; “Отвъд формата” и др.

Снимки: УАСГ

Related Articles

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя...

Сливен с новоизградена улица

Изграждането на новата улица между булевардите „Бургаско шосе“ и „Хаджи Димитър“ е към приключване, съобщиха от пресцентъра на общинската администрация. Остават довършителни работи и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ