28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Художници и занаятчии със седмичен базар в Бургас

Улица „Алеко Константинов“ в историческото ядро на Бургас между главната „Александровска“ и СОУ „Св. Св. Кирил и Методий“ до едноименния площад и храма, изглежда напълно преобразена след ремонт.

Той е извършен по проект „Път на културно-историческите ценности през вековете“. С решение на Общинския съвет в края на 2021 г. мястото бе определено като зона за приоритетно развитие на артистични общности и творчески индустрии. Дружеството на бургаските художници, Регионалната камара на занаятчиите и Филиала на Националната художествена академия бяха поканени да се включат със свои представители в базари и изложения, които ще се организират в избран от тях ден от седмицата.

Базарът на художниците и занаятчиите ще има не само схема, съобразена с цялостната архитектурна визия на пространството, но и свой бранд. Графичната идентичност е възложена на НХА, специалност „Плакат и визуална комуникация“. Студентите имат възможност да изпращат предложения до края на февруари, а жури ще избере най-сполучливата разработка.

В зоната ще бъдат включени и най-добрите практики от инициативата БулевАРТ, която преобрази и оживи пространства по бул. „Богориди“ и съседните улички. Идеята е да се формира среда за партньорство между творци и производители от различни области, което ще допринесе за създаване на нови проекти и общ продукт.

Общината предвижда още организиране на обучителни семинари, в които занаятчии, художници, преподаватели да правят демонстрации на интересни и автентични техники. Бургас е изградил сътрудничество с посолства и институти, които също ще могат да гостуват тук.

Идеята ул. „Алеко Константинов“ да се превърне активно градско пространство включва и гражданите, които имат имоти и бизнес на нея. С тях бе проведена обща среща, както и индивидуални разговори. Те също ще се възползват от облекченията, предвидени в приоритетната зона. Тя ще е една от новите локации в културния календар на града. Освен ежеседмичните базари, се предвиждат и серия от разнообразни събития в периода 11-24 май.

Снимки: Община Бургас

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ