28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Художествената галерия във Велико Търново е напълно обновена

Художествената галерия „Борис Денев“ във Велико Търново отвори врати след мащабното обновяване и модернизация, реализирани по проект на Общината и партньори по Програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния.

Галерията вече има необходимата климатична среда, която позволява шедьоврите на българските художници на творците от художествената школа в старопрестолния град да бъдат съхранявани и представени пред обществото при най-добри условия, посочи заместник-кметът проф. Георги Камарашев. Той припомним, че това беше целта на големия ремонт, включващ редица мерки за енергийна ефективност – вътрешна топлоизолация на стените, нови отоплителни тела, съвременна система за осигуряване на равномерно отопление и климатизация на помещенията, монтиране на нова високоефективна дограма.

Художествената галерия „Борис Денев“ има изключително богат фонд от близо 5500 произведения на изкуството. Освен като културен център, тя ще се развива и като образователно средище за ученици и студенти, каза директорът Мартин Митев.

Голям принос за оживяването на галерията като културен център с бъдеще в историческата и духовна столица има и покойният Ганчо Карабаджаков – международно признат художник, зам.-кмет, ръководител на галерията и общественик, отдал десетилетия от живота си за културата на Велико Търново. По негова инициатива бяха поставени и часовниковите механизми, които подчертават визията на обновената сграда.

Related Articles

Новите програми за сградно обновяване започват с 9 млн. лв. за БАН

Българската академия на науките ще получи първите над 9 млн. лв. за повишаване на енергийната ефективност на три научни комплекса в София по новите...

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ