15 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Холандец инвестира в живописно чирпанско село и го връща към нов живот

Холандец, който избра България за своя втора родина, връща към нов живот живописното чирпанско село Средно градище. Денес ван Гилс, който от близо 9 години живее и работи в страната ни, се опитва да превърне селцето в атрактивна дестинация за любители на селския туризъм.

Когато за пръв път дойдох в Средно градище, останах изумен от красивия каменен градеж на къщите. В същото време ме заболя, че те са изоставени от години, с паднали покриви и обрасли с бурени дворове. Представих си мястото оживено, пълно с туристи и млади хора, и реших да вложа средства и усилия в неговото възстановяване“, казва ван Гилс.

Той е купил няколко къщи в селото и изцяло със собствени средства е започнал тяхното реновиране. Обновил е покривите, дограмите и вратите, ремонтирал е ВиК и електрическите инсталации. Някои от дворовете вече е изчистил от бурените и е засадил млади овощни градини с типични за българския климат плодни дръвчета. Идеята е в къщите да отсядат туристи, избрали тишината, спокойствието и красотата на пасторалния живот в полите на Средна гора.

Първото, с което село Средно градище прави впечатление, са къщите и оградите от камък. Заради каменните градежи, селището е известно и като Плочкиното село. Според преданието, Средно градище носи името си от двете средновековни селища наблизо – Градището и Долно градище. Над него се извисява най-високият връх на Чирпанските възвишения – Китката (680 м). Селището е традиционен домакин на Националния фестивал на лавандулата, тъй като преди близо век тук са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения в България. В Средно градище има две винарни, дестилерия за изваряване на розов и лавандулов цвят. Районът е подходящ за отглеждане на слънцелюбиви култури, етерично-маслени насаждения и лозя.

Селото привлича интереса на чужденците с тишината, спокойствието, чистата природа и гостоприемството. През последните години десетина къщи вече са купени от англичани, германци, поляци. За да привлече интереса на млади и дейни хора, Денес ван Гилс отваря рок и спортен бар в малкото селце, в което живеят едва стотина души. За целта той е купил изоставената сграда на старата фурна за хляб, до дни ще заработи като заведение с градина, билярдна зала, дартс и други забавления.

Рок бандата Rock Stage ще свири на откриването, което ще бъде ознаменувано и със заря в небето над Средно градище. С надеждата селцето отново да се оживи от млади семейства, избрали живота на село.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Информационни дни по поканите за достъпна архитектурна среда на АХУ

Агенцията за хората с увреждания (АХУ) организира информационни събития за кандидатите по програмите за изграждане на достъпна среда, осигуряване на средства за заетост, рехабилитация...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ