2 C
Пловдив
сряда, февруари 28, 2024

Френски и български архитекти от школа „Шайо“ защитават дипломните си работи в Пловдив

На 19 и 20 януари в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, архитектите от випуск 2022-2024 г. от деветия курс „Шайо“ защитават пред жури своите дипломни работи, като завършек на Школата „Шайо“. Тя е една от най-престижните в света, подкрепяща научното развитие в изучаването и опазването на културното наследство в 31 държави. 

Българският Национален институт за недвижимо културно наследство и френският Център за архитектура и наследство „Шайо“ организират повече от 20 години специализиран курс в областта на опазването на недвижимите културни ценности. Възпитаници на курса са над 120 дипломирани архитекти от България и съседните страни. 

Курсистите, на които предстои защита на дипломни работи, журито и гостите бяха приветствани от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Водим една много последователна политика, за да може този курс да се случва в Пловдив. Заслугата е на арх. Петър Петров и на кметовете на Пловдив. На нашият хилядолетен град му отива курсът да се случва тук – в първата българска Европейска столица на културата и това прави обучението уникално за България и Европа. Пожелавам успешна защита на курсистите, като отново поставям акцента върху огромната отговорност по опазване на културното наследство. И към вас, които ще работите активно огромното културно наследство на България да бъде опазвано, съхранено и експонирано, подчерта заместник-кметът Пламен Панов.

Престижното обучение се води от френски и български университетски преподаватели. То продължава 2 години – 4 семестъра със 700 учебни часа. В него са включени лекции по история, архитектурно заснемане и художествена реставрация, историческа специфика на българските сгради, църкви и манастири, международни стандарти, патология на строителните материали и ателиета по архитектура и урбанизъм. В края на 2-годишната школа всеки специализант защитава дипломен проект, за да получи професионален сертификат от НИНКН и „Екол дьо Шайо“.

Най-дългогодишно партньорството на Школата „Шайо“, една от най-престижните в света, е с България. В резултат на това през 2021 г. министърът на културата на Република България, посланикът на Франция, ръководителите на НИНКН и на Школата „Шайо“ подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването между Франция и България. През миналата година София беше определена за регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа. 

Домакин на обученията през последните години е Пловдив, а през 2022г, архитекти, възпитаници на Екол де Шайо дариха безвъзмездно свои проекти за два знакови обекта в Стария град – къща Нишанян и старинна аптека „Хипократ“.

Related Articles

Предложение: Безплатно саниране за всички блокове от резервния списък

Депутати искат правителството да осигури санирането на близо 2200 сгради от резервния списък, за които не стигнаха средства за обновяване по Националния план за...

Започна подготовка за мащабен ремонта на Доходното здание в Русе

Доходното здание в Русе, което е архитектурна, художествена и историческа недвижима културна ценност от национално значение, ще бъде ремонтирано и реставрирано за сумата от...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ