34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Френски и български архитекти от школа „Шайо“ защитават дипломните си работи в Пловдив

На 19 и 20 януари в Дома на културата „Борис Христов“ в Пловдив, архитектите от випуск 2022-2024 г. от деветия курс „Шайо“ защитават пред жури своите дипломни работи, като завършек на Школата „Шайо“. Тя е една от най-престижните в света, подкрепяща научното развитие в изучаването и опазването на културното наследство в 31 държави. 

Българският Национален институт за недвижимо културно наследство и френският Център за архитектура и наследство „Шайо“ организират повече от 20 години специализиран курс в областта на опазването на недвижимите културни ценности. Възпитаници на курса са над 120 дипломирани архитекти от България и съседните страни. 

Курсистите, на които предстои защита на дипломни работи, журито и гостите бяха приветствани от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

Водим една много последователна политика, за да може този курс да се случва в Пловдив. Заслугата е на арх. Петър Петров и на кметовете на Пловдив. На нашият хилядолетен град му отива курсът да се случва тук – в първата българска Европейска столица на културата и това прави обучението уникално за България и Европа. Пожелавам успешна защита на курсистите, като отново поставям акцента върху огромната отговорност по опазване на културното наследство. И към вас, които ще работите активно огромното културно наследство на България да бъде опазвано, съхранено и експонирано, подчерта заместник-кметът Пламен Панов.

Престижното обучение се води от френски и български университетски преподаватели. То продължава 2 години – 4 семестъра със 700 учебни часа. В него са включени лекции по история, архитектурно заснемане и художествена реставрация, историческа специфика на българските сгради, църкви и манастири, международни стандарти, патология на строителните материали и ателиета по архитектура и урбанизъм. В края на 2-годишната школа всеки специализант защитава дипломен проект, за да получи професионален сертификат от НИНКН и „Екол дьо Шайо“.

Най-дългогодишно партньорството на Школата „Шайо“, една от най-престижните в света, е с България. В резултат на това през 2021 г. министърът на културата на Република България, посланикът на Франция, ръководителите на НИНКН и на Школата „Шайо“ подписаха Споразумение за сътрудничество в областта на опазването между Франция и България. През миналата година София беше определена за регионален център за опазване на културното наследство в Югоизточна Европа. 

Домакин на обученията през последните години е Пловдив, а през 2022г, архитекти, възпитаници на Екол де Шайо дариха безвъзмездно свои проекти за два знакови обекта в Стария град – къща Нишанян и старинна аптека „Хипократ“.

Related Articles

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...

Започва издаването на лични карти с биометрични данни

Новият образец влиза в сила от 17 юни От 17 юни т.г. Дирекция „Български документи за самоличност“ въвежда нов образец на българска лична карта, съобщиха...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ