13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Фотоконкурс „Каменните мостове в Родопите“ очаква участници

30 ноември е крайният срок, до който се приемат заявки за участие във фотоконкурса на тема „Каменните мостове в Родопите“. Той се организира от Общината и музея в Ардино, Сдружение „Мещра – Традиционни знания и занаяти“ и РИМ Кърджали Номинираните и победителите ще бъдат обявени на 20 януари 2022 г. на сайта на община Ардино и на страницата на сдружението. Отличените фотографии ще участват в изложба, която ще бъде аранжирана през май 2022 г. в залата на Общински музей – Ардино.

Фотоконкурсът е част от проект „Историческите каменни мостове в Родопите – съвременни методи за представяне и опазване“, финансиран от Национален фонд “Kултура”. Вече е проведено теренно проучване в областите Кърджали и Смолян, като са посетени и описани над 60 каменни моста. Документирано е тяхното актуално състояние, анализирани са намесите през годините.

Паралелно с материалното наследство са проведени интервюта с местни жители и представители на институции. Те споделят знания, спомени, легенди и вярвания, свързани с изграждането и ползването на каменните мостове. Предстои систематизиране и анализ на изработените материали и тяхното публикуване за свободен достъп.

 

Related Articles

Атрактивни пейки показват забележителностите и туристическите обекти в Симитли

Красиви пейки разказват за природните забележителности и туристическите обекти в община Симитли. Те са с атрактивна форма на книга и са разположени на различни...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ