24 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Фотоизложба показва 27 сгради – архитектурни ценности на София

До 18 април на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана“) може да се разгледа фотографската изложба „Софийски домове“. Тя представя 27 архитектурни ценности на София и е посветена на 142-та годишнина от избирането на града за столица на България.

Заснети в общ план или в детайл, красиви, стилни и достолепни, тези сгради припомнят за устременото развитие на София в края на XIX и началото на XX век.

Изложбата показва гледната точка на Здравко Петров, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и на уебсайта historicalroutes.bg, които разкриват любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в нашата столица.

На 3 април 1879 г. (22 март по стар стил) по време на Учредителното събрание в Търново, София е определена за столица и за резиденция на Княза. Но 3 април не е само една дата, а началото на вдъхновеното изграждане на града като европейска столица. За по-малко от три десетилетия, старата София, наречена от Константин Иречек „Българската Венеция“ заради гьолищата по сокаците и кьорсокаците, с население около 12 000 души, се сдобива с красиви архитектурни ансамбли, великолепни сгради като Военния клуб и Народния театър, електрическо осветление, трамваите и жълтите павета. Но най-романтичната страна на тази промяна са десетките софийски домове на бележити български фамилии – забележително културно наследство, с което да се гордеем днес.

 

Related Articles

Създават виртуална карта на изоставените училища в България

Продължава работата по българския павилион на 18-то биенале за архитектура във Венеция, информират от Камарата на архитектите в България. Като част от програмата на...

Приключва строежът на анаеробната инсталация за преработка на отпадъци в Бургас

Изграждането на анаеробната инсталация за преработка на разделно събрани биоразградими отпадъци в Бургас е на финален етап. Това съобщи кметът Димитър Николов, който провери...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ