27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Фотоизложба показва 27 сгради – архитектурни ценности на София

До 18 април на открито в парка пред НДК (до кино „Кабана“) може да се разгледа фотографската изложба „Софийски домове“. Тя представя 27 архитектурни ценности на София и е посветена на 142-та годишнина от избирането на града за столица на България.

Заснети в общ план или в детайл, красиви, стилни и достолепни, тези сгради припомнят за устременото развитие на София в края на XIX и началото на XX век.

Изложбата показва гледната точка на Здравко Петров, автор на книгата „Исторически маршрути: София“ и на уебсайта historicalroutes.bg, които разкриват любопитни факти за архитектурата и историята на най-красивите къщи и публични сгради в нашата столица.

На 3 април 1879 г. (22 март по стар стил) по време на Учредителното събрание в Търново, София е определена за столица и за резиденция на Княза. Но 3 април не е само една дата, а началото на вдъхновеното изграждане на града като европейска столица. За по-малко от три десетилетия, старата София, наречена от Константин Иречек „Българската Венеция“ заради гьолищата по сокаците и кьорсокаците, с население около 12 000 души, се сдобива с красиви архитектурни ансамбли, великолепни сгради като Военния клуб и Народния театър, електрическо осветление, трамваите и жълтите павета. Но най-романтичната страна на тази промяна са десетките софийски домове на бележити български фамилии – забележително културно наследство, с което да се гордеем днес.

 

Related Articles

В Бургас изкачват 14-етажна сграда за Деня без асансьори

С изкачване на 14-етажна сграда в Бургас ще бъде отбелязан Денят без асансьори. Това ще се случи на 14 април в хотел "Парк". Общо...

Представят обновените музеи – РИМ и РЕМО „Етър“ в Габрово

Представяне на реализираните дейности по обновяването на Регионалния исторически музей и на етнографския музей на открито „Етър“ ще се проведе в понеделник, 15 април...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ