34 C
Пловдив
понеделник, юли 15, 2024

Фонд отпуска нисколихвени кредити за саниране на еднофамилни жилищни сгради

Еднофамилни жилищни сгради /с до 6 домакинства/ вече могат да ползват необезпечен потребителски кредит за енергийна ефективност. Той се предлага от Фонд за устойчиви градове за изпълнение на мерки за енергийна ефективност (ЕЕ) за постигане на минимален енергиен клас „С“. Допустими за финансиране са еднофамилни жилищни сгради, построени преди 1999 г. Те трябва да са ситуирани в градската територия на определените от Фонда за градско развитие 22 града в страната.

За необезпечен потребителски кредит могат да кандидатсват физически лица на възраст между 20 и 65 г., собственици на жилища. Предоставянето на кредити за енергийна ефективност е с крайна цел да се  постигне енергиен клас „С“ на цялата сграда. Задължителен елемент от документите за кандидатстване е представяне на Енергиен доклад от сертифициран енергиен одитор.

Максималният размер на финансирането е 55 000 лв. със срок за погасяване до 10 години.

Допустимите дейности за финансиране са свързани с изпълнение на мерки за енергийна ефективност, предписани в доклада. Възможно е и финансирането на дейности, свързани с основно обновяване. Включително конструктивно укрепване, както и ремонт и реконструкция на покрив, стени, стълбищни клетки и площадки, коридори, асансьори и др. В рамките на кредита е допустимо рефинансирането на извършените обследвания за енергийна ефективност и конструктивни обследвания.

Потребителският кредит за енергийна ефективност се предоставя при преференциални условия, като включва 59% съфинансиране. То е осигурено от Европейския фонд за регионално развитие по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. и не изисква осигуряване на собствено участие от страна на получателя.

От Фонда подчертават, че не се допуска частично финансиране за отделни обекти в еднофамилната жилищна постройка без постигане на енергиен клас за цялата сграда.

 

Related Articles

Изграждат модерен кампус за спортните надежди в Стара Загора

Проект, насочен към спортното бъдеще на Стара Загора, стартираха символично с първа копка двама от зам.-кметовете на общината - Надежда Чакърова и арх. Мартин...

Столицата – първенец по изграждане на нови офис площи

Пловдив и Варна все още изостават от столицата по отношение на изграждане на нови офис площи. Това сочи последният доклад на Colliers за пазара...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ