16 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Фирми от екзотични острови – крупни инвеститори в България

Фирми от различни екзотични острови са инвестирали в България близо 5 млрд. евро за периода от началото на демократичните промени в страната до края на първото тримесечие на 2021 г., сочат данни на БНБ. Това са 10,3% от общия обем на чуждите инвестиции в страната, цитира „Труд“.

Причината огромна част от капиталите да преминават през тези острови е, че те са със статут на офшорни зони и имат ниски данъци. Също така в повечето от тях трудно може да бъдат проследени реалните собственици на фирмите и движението на пари по банковите им сметки.

Друга част от влизащите в страната инвестиции са от други офшорни зони или държави, които официално нямат такъв статут, но са с твърде либерален данъчен режим или имат строги правила за банковата тайна.

48,216 млрд. евро е общата сума на чуждите инвестиции в страната откакто БНБ поддържа тази статистика. От тях 4,989 млрд. евро идват от острови, като в данните не влизат страни със строги данъчни правила като Великобритания. Сред привлечените от острови инвестиции най-много пари са дошли от Кипър – 2,457 млрд. евро, или 5% от всички задгранични вложения в страната.

На следващите места се нареждат британските Вирджински острови, откъдето са привлечени 691 млн. евро, а след това са Сейшелски острови (357 млн. евро), Бахамски острови (349 млн. евро), Маршалови острови (101 млн. евро), Сейнт Винсент и Гренадини (45,7 млн. евро), Остров Ман (31,4 млн. евро), американските Вирджински острови (25,1 млн. евро), Барбадос (21,3 млн. евро) и Острови Търкс и Кайкос (16,4 млн. евро).

По-малки инвестиции в България са направени и от редица други екзотични дестинации като Джърси (13,5 млн. евро), Сейнт Китс и Невис (5,1 млн. евро) и Кайманови острови (0,9 млн. евро).

 

Related Articles

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ