4 C
Пловдив
петък, декември 8, 2023

Фасадата на една от най-впечатляващите къщи в Стария град грейна в оригиналния си вид

Комисия, назначена със Заповед на Министъра на културата, прие реставрацията на фасадата на къщата на Верен Стамболян – културна ценност с категория „национално значение“, част от Архитектурно-исторически резерват „Старинен Пловдив”.

В състава на комисията, съгласно чл. 83а от ЗКН, са включени представители на Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство“ към МК, представител на НИНКН и на Община Пловдив. Директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. Елена Кантарева-Дечева и инж. Константин Константинов – представител на фирмата изпълнител „Рестстрой“ ЕООД представиха пред комисията доклад и пълната документация за процеса на реставрация.

Припомняме, че от 2021 г. Общински институт „Старинен Пловдив“ има сключен договор с МК по проект за предоставяне на целева финансова подкрепа за извършване на консервационно-реставрационни работи на фасадата на къщата на „Верен Стамболян“ на стойност 101 000 лв. След проведена обществена поръчка, за изпълнител е избрана фирма „Рестстрой“ ЕООД.

Дейностите по реставрацията на фасадата бяха извършени от екип с ръководител Елена Кривошиева, по проект на Никола Стоянов. Те приключиха в края на ноември 2021 г., а къща Стамболян след двадесет години възвърна богато декорираната си фасада, една от най-впечатляващите на територията на Стария град.

              Архитектурната перла

Къщата на Верен Стамболян, разположена на югоизточния склон на Джамбаз тепе е построена през втората половина на XIX век.

Представлява двуетажна симетрична сграда с внушителни размери, със забележителна външна и вътрешна декорация.

От 70-те до края на 90-те години на миналия век, сградата е била предоставена за творческа база на СБХ и става известна като Къщата на художниците в Пловдив.

През 2001 г. мазилката на богато декорираната и фасада е подменена с нова, но изписването не е възстановено.

От 2010 г. в къщата е разположена постоянната експозиция с произведения на известния пловдивски художник Димитър Киров.

 

Related Articles

Влагат 221 млн. лв. в саниране на административни сгради

Над 221 млн. лв. ще бъдат вложени за саниране и внедряване на мерки за енергийна ефективност в административни сгради в страната. Инвестицията е от...

До 28 декември: Приемат оферти за проектиране и ремонт на мост над река Златна Панега

До 28 декември се приемат оферти за проектиране и ремонт на моста над река Златна Панега, в района на Луковит, на път I-3 Ботевград-Плевен....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ