17 C
Пловдив
събота, юни 10, 2023

Фалшиви пари ни заливат около празниците

Експертите предупреждават, че при голямото пазаруване около Нова година има най-голям риск да се окажем с фалшиви банкноти в портфейла. Според БНБ най-често се засичат неистински двадесетолевки.
Централната банка започна с подмяна на левовете с нови по-защитени серии. Първо това ще се случи със столевката. За първите 9 месеца на годината са засечени серия от фалшиви банкноти от 100 лева.
В над 70% от случаите – фалшивите банкноти са от 20 лв. – спрени са над 400 купюра. Валутните касиери предупреждават, че през декември и в летните месеци, рискът от фалшиви пари е най-голям. Те допълват, че рядко хората знаят откъде са получили фалшификат.
Само преди два месеца беше разбита най-голямата печатница за фалшиви банкноти за последното десетилетие – в Слънчев бряг.
В следващите три години БНБ ще подмени всички банкноти с нови по-защитени серии. „Технологиите се развиват, това дава предимство, както на тези които искат да фалшифицират, така и възможности на тези, които правят истински пари, коментира Калин Христов, подуправител на БНБ.
От банковият сектор заявяват, че въпреки трудностите, се фалшифицират и монети. От БНБ съветват да разглеждаме монетите и банкнотите внимателно. Да не се концентрираме само върху един от защитните елементи. При съмнение – да сравним банкнотата с друга и ако продължим да не сме сигурни да отидем да проверим парите в най-близката банка или обменно бюро.

Related Articles

Министър Андрей Цеков: Търпимостта е правилното решение за пътищата с нарушения

„Търпимостта е правилното решение за изградените с нарушения пътища. Добре е да съставим всички документи, които да ни дадат увереност, че те са годни...

Ремонтираха втори подлез в Плевен

В момента се изгражда прилежащата инфраструктура Приключи ремонтът на втория пешеходен подлез в Плевен в района на Стара гара. Съоръжението е построено 70-те години и...
- Реклама -spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ