15 C
Пловдив
сряда, май 22, 2024

Факти и легенди от историята на София оживяват в събитие, посветено на емблематичната улица “Малко Търново”

Специално събитие на 16 юли от 19:30 ч. ще разкаже интересните факти, митове и легенди от многовековната история на София, свързани с най-късата пешеходна улица в центъра на София – “Малко Търново”. Изпълнения на живо, мултимедийни прожекции, инсталации и парти в бившия “Бар Луна” ще ни преведат през историите, развили се в периметъра на 60-метровата улица от 4500 г. пр.н.е. до днес. В инициативата ще се включат актьори от Младежки театър „Николай Бинев“ с режисьор Анастасия Събева, мултимедийният колектив Phormatic, детският духов оркестър Junior Band, Васко Кръпката, кабаретни артисти и още участници, които ще бъдат обявени през идните дни.

Събитието ще отбележи премиерата на интерактивна уебстраница на sosofia.com, посветена на ул. “Малко Търново”, както и старта на серия от прояви на платформата #soSofia, които разказват историите на характерните символи на града. Това е и следващата стъпка в развитието на проекта “Малко Търново – улица на времето”, който започна през 2019 г. с ремонта и обновяването на емблематичната софийска улица, и се развива през 2021 г. с интерактивен уебсайт и кампания, реализирани с подкрепата на Столична община – Програма „Култура“. Проектът изследва и събира разкази, снимки и легенди от цялата многовековна история на столицата, скрити зад фасадите и паветата по протежението на 60-метровата улица с цел да популяризира историята на София.

Акценти в програмата на събитието и кампанията ще са истории от 4500 г. пр.н.е., откогато датират първите археологически открития от улицата от 2 век пр.Хр., когато Сердика е блестяла с красотата на огромен римски театър, построен от император Траян, с размери на Колизеума. Във фокуса ще бъдат и Часовниковата кула от Възрожденската епоха, която била изгорена от часовникарския еснаф, за да не пречи на бизнеса; истинската история на жълтите павета; мрачните легенди за килиите в сградата на Държавна сигурност, използвани като разпределителна станция към концлагерите; емблематичния “Бар Луна”, чийто редовен посетител бил самият Цар Борис III, и още истории, които имат потенциал да наложат ул. “Малко Търново” като още по-любим и притегателен символ за жители и гости на града.

Related Articles

Хеликоптерната площадка до тунел „Железница“ вече с регистрация по HEMS

Хеликоптерното летище до тунел "Железница" на АМ "Струма" вече има регистрация по HEMS. ГД "Гражданска въздухоплавателна администрация" регистрира осмото вертолетно летище за спешната медицинска...

Банско и Якоруда участват в проект на ЮНЕСКО за опазване на културното наследство

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ