18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Учени създават цифров двойник на София

Екип от експерти създава цифров двойник на София. Това става чрез пилотен проект на Института GATE – първият високотехнологичен център за научни изследвания и иновации в областта на големите данни и изкуствения интелект в България и Източна Европа.

Цифрови двойници имат вече градовете Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк. Концепцията е разработването на 3D модел на града.

Цифровите двойници свързват реалния и виртуалния свят посредством непрекъснато събиране на разнородни статични и динамични данни от заобикалящата ни среда. 3D моделът, върху който стъпва цифровия двойник, е основа за симулиране на градските процеси и явления – например въздушни течения, вятър, замърсяване на въздуха, шум, енергопотреблението, автомобилния трафик и различни други процеси, които могат да бъдат оптимизирани чрез анализа на обобщените данни.

Според учени и експерти умният град ползва данните и изкуствения интелект за да автоматизира своите процеси като създаване на системи за електронни билети или електронни административни услуги. Чрез, употребата на добавената стойност на данните, градът става и по-добро място за живеене, категоричен е екипът на Института GATE.

Related Articles

КАБ: Стартира програма за безплатни обучения в архитектурно-строителния сектор

Целта е да се подкрепи дигитализацията на бранша Предстои да стартират безплатните обучения в рамките на Европейски цифров иновационен хъб (ЕЦИХ), сред чиито учредители е...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ