35 C
Пловдив
събота, септември 23, 2023

Учени създават цифров двойник на София

Екип от експерти създава цифров двойник на София. Това става чрез пилотен проект на Института GATE – първият високотехнологичен център за научни изследвания и иновации в областта на големите данни и изкуствения интелект в България и Източна Европа.

Цифрови двойници имат вече градовете Хелзинки, Виена, Берлин, Сингапур и Ню Йорк. Концепцията е разработването на 3D модел на града.

Цифровите двойници свързват реалния и виртуалния свят посредством непрекъснато събиране на разнородни статични и динамични данни от заобикалящата ни среда. 3D моделът, върху който стъпва цифровия двойник, е основа за симулиране на градските процеси и явления – например въздушни течения, вятър, замърсяване на въздуха, шум, енергопотреблението, автомобилния трафик и различни други процеси, които могат да бъдат оптимизирани чрез анализа на обобщените данни.

Според учени и експерти умният град ползва данните и изкуствения интелект за да автоматизира своите процеси като създаване на системи за електронни билети или електронни административни услуги. Чрез, употребата на добавената стойност на данните, градът става и по-добро място за живеене, категоричен е екипът на Института GATE.

Related Articles

Изграждат пречиствателна станция в Стрелча

Започна изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води /ПСОВ/ в местността „Мечкерец“ в землището на град Стрелча. Мащабният проект е на стойност 4 936 020,31...

Вековно дърво в Плевен указва историческите и културни забележителности

Указателни табели, насочващи към историческите и културните забележителности на Плевен, бяха монтирани на дънера на дърво, което е на близо 150 години. Дънерът се...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ