21 C
Пловдив
събота, юни 15, 2024

Учени от 5 държави обсъждат новостите в архитектурата и строителството

X Международна научна конференция по архитектура и строителство ArCivE’2021 стартира на 29 май 2021 г. от 10.00 ч. Събитието ще е on-line в платформата на Варненския свободен университет. Форумът се провежда под знака на 30-годишнината на ВСУ „Черноризец Храбър“ и 25 години Катедра „Строителство на сгради и съоръжения“.

Конференцията е традиционна за Архитектурен факултет и събира, както утвърдени така и млади учени от областта на архитектурата, строителното инженерство и пожарната безопасност. Тази година участие ще вземат лектори от България, Италия, Русия, Сърбия и Украйна. Ще бъдат представени над 70 доклада на актуални теми в пет тематични секции. Това са „Съвременни тенденции в развитието на архитектурните типологии“, „Устойчиво развитие на средата и обществото“, „Опазване на културно-историческото наследство. Дигитални технологии в архитектурата и дизайна“, „Строителни конструкции и строителни технологии“ и „Строителни материали и технологии. Техника на безопасността“.

Пленарните доклади ще открие доц. д-р инж. Росица Петкова – Слипец – декан на Архитектурния факултет на Варненския свободен университет. Тя ще представи „25 години инженерно и архитектурно образование във ВСУ „Черноризец Храбър“. Акад. Ячко Иванов ще направи преглед на Зелената сделка на Европейския съюз и мястото на строителния бранш при нейното реализиране. Чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев и проф. д-р Константин Калинков ще представят доклад на тема „Функционалният подход – основа за устойчивото развитие а урбанизираните територии“.

В конференцията ще участва и световноизвестният специалист проф. Нора Ломбардини – преподавател в POLIMI – Политехническия университет в Милано, която подкрепя студентите от магистърската програма „Опазване на културното наследство“ на ВСУ „Черноризец Храбър“. Проф. Ломбардини напътства и оценява студентските отбори, които създадоха първите проекти за социализация на Варненския халколитен некропол.

Проф. д-р Константин Мамонов – декан на Строителния факултет на Харковкия национален университет за градско стопанство „А.Н. Бекетов”, ще представи доклад на тема „Математично моделиране на влиянието на пандемията от COVID-19 върху териториалното развитие на регионалното земеползване“. Архитектурният факултет на ВСУ „Черноризец Храбър“ си партнира успешно с университета в Украйна по програмата „Еразъм+“. В процес е подготовката и на съвместно обучение на строителни инженери с издаването на две дипломи – от ВСУ „Черноризец Храбър“ и ХНУГС „А. Н. Бекетов“.

Related Articles

САБ обяви конкурс за проектиране на комплекс със смесено предназначение в Бургас

Съюзът на архитектите в България търси реализация на своя дългогодишен актив – имот в Промишлена зона „Север“ на Бургас, с площ от 8 156...

Пак нови разписания и маршрути на влакове заради ремонта на гара София

От понеделник - 17 юни, влизат в сила промени в разписанията и маршрутите на някои влакове, други няма да се движат, но пътниците ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ