21 C
Пловдив
четвъртък, март 28, 2024

Урсула фон дер Лайен: Българският план е един от най- амбициозните, той е изключително добър и един от „най-зелените“ в ЕС

ЕК дава зелена светлина на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това потвърди пред журналисти в Министерския съвет Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, която е на посещение у нас.

Благодаря за топлото посрещане. Говорихме, че трябва да съберем върховите постижение в науката с продукти, които да създадат висока добавена стойност на икономиката. Иновациите са важни да се запазят икономиките конкурентоспособни и устойчиви. Това е безценен актив във един все по-бурен свят. Това е големият План за възстановяване и устойчивост на ЕС на стойност 800 милиарда евро. В него има три основни стълба – Зеленият пакт и темата за чиста енергия, дигитализацията, инвестиции да направим нашите общества по-силни и устойчиви”, поясни председателят на ЕК.

Имаме нужда България да е с нас по пътя за декарбонизацията, посочи тя.

В НПВУ има решения за ограничаване за емисиите, за съхраняване на енергията, за реформа на пазара на електричество и инвестиции в интелигентни мрежи в енергетиката и диверсификация на доставките на енергия, за да сме независими от доставките от руските газ и петрол”, отбеляза тя.

Важна тема е и цифровият преход, отбеляза Фон дер Лайен.

Планът гарантира достъпни обществени услуги чрез високоскоростен интернет в селските райони, развитие на 5G мрежите, обучение на правилните дигитални умения за бъдещето”, поясни председателят на ЕК.

Планът съчетава инвестиции в Зеления преход с реформи и справяне със структурните предизвикателства, подкрепа за най-уязвимите групи, което също е много важна тема, както и достъпа на децата до образование. В Плана има и широки антикорупционни мерки. 60 процента от него обаче са за подкрепа на Зеления преход, посочи председателят на ЕК.

Българският план е един от най- амбициозните, той е изключително добър и един от “най-зелените” в ЕС”, подчерта председателят на ЕК.

Related Articles

Скок на цените на жилищата у нас

Цените на жилищата в страната са се увеличили с 1,2% през четвъртото тримесечие на 2023 г. спрямо предходното тримесечие. Най-голямо увеличение е регистрирано в...

С 3,5 млн. лв. доизграждат храма в Южния парк

По предложение на министър-председателя акад. Николай Денков правителството отпусна средства за доизграждането на храм „Св. вмчк. архидякон Стефан“ в Южния парк в София. Средствата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ