30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Уникално археологическо откритие направиха учени в Хисаря

Сензационно откритие направиха археологът доц. д-р Митко Маджаров и неговият екип в Римските терми в Хисаря, съобщиха от Археологически музей в града.

Изцяло запазена мраморна плоча с надпис се появи в новопроучвана част от огромния римски термален комплекс на Диоклецианополис.

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече работи по разчитането на надписа. По първоначални данни, той се датира от около 152 година, посветен е на император Тит Елий Антонин Цезар Август и на Марк Аврелий Вер. Надписът потвърди изказаното до сега твърдение за строителството на банята през средата на II век.

Това е третият епиграфски паметник, открит през тази година на обекта по време на спасителни археологически разкопки. Разкопките, провеждани на Римски терми – Хисаря, се извършват по проекта на Община Хисаря „Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя“.

Related Articles

Записват за курса „Шайо“ по опазване на недвижимото културно наследство

НИНКН и школата „Шайо“ - Париж канят архитекти с интерес към паметниците на културата да кандидатстват за специализирания курс по опазване на недвижимото културно...

Зона за отдих и спорт ще правят в пловдивското село Брестник

С решение на правителство се променя статутът на имот в село Брестник от публична на частна държавна собственост и се прехвърля в собственост на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ