27 C
Пловдив
вторник, април 16, 2024

Уникално археологическо откритие направиха учени в Хисаря

Сензационно откритие направиха археологът доц. д-р Митко Маджаров и неговият екип в Римските терми в Хисаря, съобщиха от Археологически музей в града.

Изцяло запазена мраморна плоча с надпис се появи в новопроучвана част от огромния римски термален комплекс на Диоклецианополис.

Епиграфът д-р Николай Шаранков от Софийския университет „Св. Климент Охридски“ вече работи по разчитането на надписа. По първоначални данни, той се датира от около 152 година, посветен е на император Тит Елий Антонин Цезар Август и на Марк Аврелий Вер. Надписът потвърди изказаното до сега твърдение за строителството на банята през средата на II век.

Това е третият епиграфски паметник, открит през тази година на обекта по време на спасителни археологически разкопки. Разкопките, провеждани на Римски терми – Хисаря, се извършват по проекта на Община Хисаря „Античният град Диоклецианопол (гр. Хисаря) – перлата на провинция Тракия на балнеолечението в римската империя“.

Related Articles

Започва безплатното саниране в Свищов

В Свищов сключиха първите 13 договора за безплатно саниране на частни жилищни сгради. Това е под 2% от одобрените на първия етап 756 блока...

Международен студентски конкурс „Нов живот за летището в Балчик“

Архитектурният факултет на ВСУ„Черноризец Храбър“ и Факултета по урбанизъм на Университета по архитектура и градоустройство „Йон Минку“ в Букурещ, организират международен студентски конкурс за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ