16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Умни роботи произвеждат качествени български мебели

Все повече компании инвестират във високи технологии и софтуер, за да останат конкурентноспособни

Все повече български компании използват роботизирани системи и дигитализират своето производството на качествена мебелна продукция. Част от мебелните ни компании са високотехнологични и в цеховете тежкият физически труд отдавна е заместен от автоматизирани производствени системи и оборудване, информират от Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

Индустрията от години има опит и произвежда мебели с помощта на съвременни модерни технологии.

Доскоро тези роботизирани и автоматизирани системи бяха достъпни основно само за компаниите с по-мащабно производство, но сега пътят към модернизация предстои и за средните и по-малки фирми.

Изискванията на пазара, голямата конкуренция, все по-задълбочаващата се липса на работна ръка, необходимостта от високо качество и осигуряване на възможно най-добри условия на труд на служителите изискват бързо внедряване на високотехнологични машини. Разбира се, основните варианти за автоматизация от типа на пакетно-разкройващи циркуляри, кантиращи машини и обработващи центрове все още са широко разпространени. От доста време обаче в производството у нас вече са навлезли индустриалните роботи, които се използват основно за заваряване, палетизиране, зареждане и разреждане на CNC машини, фрезоване на големи детайли, както и лакиране и шлайфане на сложни форми.

„Използването на роботи в производството помага за повишаване на качеството на продукцията, намаляване на брака и това е благодарение на голямата прецизност и повторяемост на процесите; увеличаване на продуктивността – повишена и постоянна скорост на работа, безопасност на труда. Роботите могат да заменят служителите в местата с повишена запрашеност, висока температура, при операции с висок риск. Важно предимство е и това, че предоставят възможности за гъвкав подход при изпълнение на нови задачи – при нужда от нови операции или специфична поръчка не е необходимо да се закупува допълнително оборудване – могат да се използват същите роботи, препрограмирани за друг процес“, обяснява Павел Димов, член на управителния съвет на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост (БКДМП).

Related Articles

Архитекти от курс „Шайо“ с изложба на проекти за опазване архитектурното наследство на Видин

Днес от 17 часа откриват изложбата „Ателие Видин“ в зала 1 на Съюза на архитектите в София. Нейни автори са възпитаниците на деветото издание...

Готов е Оздравителният план за столичния Завод за отпадъци

Готов е Оздравителният план на Столичното предприятие за третиране на отпадъци /СПТО/. Той е разработен след получения през януари...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ