24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Умни градове – предизвикателство за местните администрации

Интегрирането на устойчивостта в градското развитие и ролята на технологиите, инфраструктурата и ангажираността на общността в изграждането на екологични градове беше един от акцентите на форума за зелена трансформация – “Green Transition Forum 4.0 – Новите перспективи пред Централна и Източна Европа”.

В дискусията, посветена на съвременните решения за управление на градските системи, взеха участие заместник-кметът на София Никола Барбутов, колегата му от Атина, отговарящ за управлението на климата и социалната икономика Никос Хрисогелос, главният изпълнителен директор на Фонд ФЛАГ Надя Данкинова, Симеона Манова, член на кабинета на комисаря по въпросите на сближаването и реформите Ферейра, Радослав Ризов, главен директор на “Европейски фондове за конкурентоспособност” в министерство на иновациите и растежа, Михай Тудоранча, управляващ директор на румънската консултантска компания TUD Group, а кметът на Прищина Перпарим Рама се включи чрез видеовръзка, информира kmeta.bg.

Никола Барбутов, зам.-кмет на София , заяви, че пред администрацията стои задача да навакса изоставането по отношение на зеления подход. Той посочи, че вече е създаден дигитален борд, който с подкрепата на големите браншови организации – дигитални и предприемачески, работи за интеграцията на техните опит и умения. Разработен е и пясъчник за иновации, на който общината разчита на решения от бизнеса, които да интегрира.

Кметът на косовската столица Прищина Перпарим Рама във видеовръзка каза, че трансформацията на града е фокусирана върху пешеходците заради големия трафик. По тази причина се прави нова система от булеварди, които преди това са били обикновени пътища, за да се оптимизира градската мобилност. Работи се и по подобряване на канализационната система заради зачестилите обилни дъждове.

Зам.-кметът на Атина Никос Хрисогелос заяви, че когато се говори за климатична политика, трябва да се помогне на хората да разберат, че действията, които се предприемат, са насочени към подобряването на градския живот. Той разказа, че в Атина е разработена карта с местата с горещи вълни, което позволява да се фокусират мерките, в това число и към най-нуждаещите се, като по този начин се цели постигане на социална справедливост при зеления преход.

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

КАБ алармира за неприемливи условия на обществена поръчка в Бургас

Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде прекратена обществената поръчка за сключване на рамково споразумение за „Изработване и/или преработка на инвестиционни проекти...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ