Улични артисти трансформираха 20 пейки в Пловдив

0

АКЦИЯ

В рамките на 3 дни по инициативата „Работилница за пейки“ бяха обновени 20 пейки в Пловдив. Градинката, намираща се на метри от Националната гимназия по сценични кадри, придоби нова по-цветна визия, след като стана част от „Сервиз за пейки” на Destructive creation. Всичко това се случи като част от националния проект „_Място/TheSpot“, ръководен от сдружение БГ Бъди активен. Трансформирането бе осъществено с помощта на урбанисти и експерти в областта на „местоправенето“ (placemakinga), а учениците от гимназията се включиха с доброволен труд, като изрисуваха пейките с шевици и народни мотиви.

19_Peiki-5

Идеята на инициативата е, поправяйки част от местата за сядане, да се даде алтернатива на негативните емоции и енергията да се насочи в градивна посока. „Сервиз за пейки“ е проект за малки, но много забележими и въздействащи спонтанни намеси в градската среда чрез ремонт на счупени пейки из цялата страна. До края на годината сдружение БГ Бъди активен и проектът „_Място/TheSpot“ възнамерява да ремонтира 100 пейки на територията на цялата страна. Основната цел на сдружението е да покаже и поощри самоинициативата и доброволния труд като начин за подобряване на градската среда в полза на обществото. Така и местните жители в квартала ще бъдат провокирани да се включат с доброволен труд и да заемат своето място като активни граждани.

За сдружението

Сдружение BG Бъди активен е национална неправителствена организация, която работи в посока подобряване условията за масов спорт в България, както и за повишаване осведомеността за индивидуалните и социалните ползи от физическата активност и спорта за здраве. Основните приоритети на сдружението се основават на създаване на възможности за младите хора да придобият необходимите житейски и професионални умения чрез тяхното участие в организирането на събития, които популяризират спорта и физическата активност за здраве.

19_Peiki-4

За проекта

Проектът „_Място/TheSpot“ предоставя възможност на територията на 10 населени места в България да бъде изградено социално пространство, което да е привлекателно за младите хора. Активното въвличане на младежи в създаването на социално пространство чрез процеса на Placemaking би им дало възможност за изява на техните таланти, способности и силни страни и би предоставило алтернатива на различните пороци, по които се увличат младежите. Участието на гражданите, от своя страна, ще осигури устойчивост и отговорност за неговото опазване и поддръжка.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си