7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

Укрепват мозайките на паметника „Бузлуджа“

Започна укрепването на мозайките на паметника „Бузлуджа“. В реставрацията участва екип от 18 експерти от 4 държави – Гърция, Германия, Швейцария и България. Реставрационните дейности са грантово финансирани със сума от 60 хил. долара от американската Фондация „Гети“. Ръководител на проекта е ИКОМОС, Германия, а координатор – Фондация „Проект Бузлуджа“.

До момента е проучена площ от 1000 кв. м. на художествените мозаечни творби, в които са вложени над 2 милиона камъчета. Изготвен е план за стабилизиране на запазените фрагменти от мозайките от вътрешния и външния кръг, по който ще работят специалистите. Почистени са строителните отпадъци. В над 150 касетки са събрани изронените от мозайките камъчета.

Очаква се укрепителните дейности да приключат до края на септември. До началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им.

Related Articles

Реставрират хотел „Париж“- част от недвижимото културно наследство на София

Главният архитект на Столична община Здравко Здравков издаде разрешение за строеж за реконструкция на сградата на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 30 и за реставрационно-консервационни...

Събират идеи за развитие на бившата сграда на БНБ в Пловдив

Община Пловдив обяви конкурс за концепция за развитие на бившата сграда на Българска народна банка – клон Пловдив, съобщи на пресконференция кметът Костадин Димитров....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ