28 C
Пловдив
понеделник, септември 25, 2023

Укрепват мозайките на паметника „Бузлуджа“

Започна укрепването на мозайките на паметника „Бузлуджа“. В реставрацията участва екип от 18 експерти от 4 държави – Гърция, Германия, Швейцария и България. Реставрационните дейности са грантово финансирани със сума от 60 хил. долара от американската Фондация „Гети“. Ръководител на проекта е ИКОМОС, Германия, а координатор – Фондация „Проект Бузлуджа“.

До момента е проучена площ от 1000 кв. м. на художествените мозаечни творби, в които са вложени над 2 милиона камъчета. Изготвен е план за стабилизиране на запазените фрагменти от мозайките от вътрешния и външния кръг, по който ще работят специалистите. Почистени са строителните отпадъци. В над 150 касетки са събрани изронените от мозайките камъчета.

Очаква се укрепителните дейности да приключат до края на септември. До началото на зимния сезон ще бъде изградено защитно покритие над мозайките, за да се спрат процесите на рушенето им.

Related Articles

Започнаха реални действия за строителството на Дунав мост 3

Почти двадесет години след обявяването на проекта, България и Румъния започнаха реални действия за строителството на трети мост над Дунав. Двете страни подадоха съвместен...

Започва рехабилитация на пътя Поленица – Джигурово

Един от натоварените пътни участъци в Община Сандански, основна транспортна връзка между селата Поленица и Джигурово, ще бъде цялостно ремонтиран и рехабилитиран. Проектът получи...

„Европейска нощ на учените“ в УАСГ

- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ