18 C
Пловдив
сряда, април 17, 2024

Уеб-карта на чешмите у нас помага да пестим пластмаси

Интерактивна онлайн карта на чешмите в България показва къде у нас има обществено достъпни кранчета, от които могат да си налеят питейна вода.

Картата е част от по-мащабна инициатива за намаляване на пластмасовите отпадъци чрез рециклиране, повторна употреба или просто избягване на използването на пластмаси. Идеята е, че хората, които си носят вода в шише за многократна употреба, биха потърсили място, където да си налеят студена вода. Така няма да им се налага да си купуват вода в еднократна пластмасова бутилка.

Общо 1107 чешми са регистрирани до момента в картата. Включени са както градските „шадраванчета“ за пиене, така и крайпътни и други чешми.

Инициаторите на създаването на картата са мотивирани от факта, че един милион пластмасови бутилки с вода се купуват всяка минута по света, но 91% от тях след това не се рециклират. В същото време в България имаме щастието около нас да е пълно със свободни източници на годна питейна вода.

На картата могат да се намерят и локациите на известен брой заведения, които предлагат вода – чешмяна или филтрирана – и с удоволствие биха напълнили бутилката ви с вода безплатно.

Related Articles

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ