28 C
Пловдив
събота, септември 30, 2023

Удобство: Генерал Тошево със соларна беседка

Четириместна соларна беседка е монтирана в Генерал Тошево. Тя е на пл. „Бялата лястовица“, близо до паметника на Император Александър II в града.

Освен приятно място за отдих, беседката предлага и удобство – на нея могат да се зареждат смартфони и таблети, нужен е само USB-кабел. Соларните панели върху покрива на беседката генерират енергия за зареждане на четири мобилни устройства едновременно.

Идеята да има соларна пейка и в града идва от учениците от Общинския младежки съвет.

След Бургас, Пловдив и Севлиево Генерал Тошево е четвъртият град в страната, който се ползва от подобна енергийно независима инсталация. Конструкцията е уникална тъй като е излята от специален бял цимент с тежина два тона и половина. През нощта пейката ще бъде атрактивно осветена от соларни лампи.

Общата стойност на договора за изработка, доставка и монтаж е 7 200 лв. с ДДС. Средства са осигурени от капиталовата програма на Община Генерал Тошево.

Related Articles

Нови 42 обекта в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство

42 нови обекта на световното наследство бяха обявени от ЮНЕСКО на среща в Рияд, Саудитска Арабия. Сред новите локации са 33 археологически обекта и...

Пловдив става първата регионална иновационна долина в България

Първата регионална иновационна долина в България ще бъде открита в Пловдив през октомври т.г. Тя ще работи в областта на биоикономиката и храните и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ