Ударно ремонтират квартални улици в София

0

70 проекта преобразяват инфраструктурата в столицата и селата около нея

Столична община планира през 2016 г. да започнат ремонти и строителство на малки улици в кварталите на всички райони на София. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след откриването на пътя с дължина от 2 км до манастира „Св. Теодор Стратилат” в с. Балша. Градоначалникът съобщи още, че за целта вече са готови 70 проекта за много места в столицата, включително в 34-те села, които са част от нея. „Продължава и разработването на цялостната четиригодишна програма. В следващите години хората ще усетят как се променя инфраструктурата и в кварталите”, обеща Фандъкова. Въпросните села, които са в състава на града, според правилата на ЕС не могат да кандидатстват за евросубсидии по Програмата за развитие на селските райони. Затова от общината ще разчитат на собствени средства за реализация на проектите. Според Фандъкова, кметовете на районите имат задачата да представят плановете си за ремонти и да ги защитят. Те не трябва само да чакат сигнали, а да познават районите и нерешените проблеми, които да се решават с предимство. По думите й, обновяването на вътрешнокварталните улици не може да стане за година-две. „Няма магически пръчки. За големите булеварди ни трябваха 3 години, за да напреднем. През 2016 г. продължаваме работата по бул. „Вл. Вазов”, довършване на бул. „Витоша”, до Южния парк, бул. „Монтевидео” в кв. „Овча купел”, в кв. „Дружба” изграждане на ул. „Обиколна”, обясни Фандъкова. Силните студове през януари предизвикаха появата на много дупки по булевардите и улиците в София. По тази причина от общината обявиха, че започват аварийни ремонти преди края на зимата. Те ще тръгнат от Околовръстното шосе, в отсечката между разклона за кв. Горна баня и източния край на автомагистрала „Люлин”. По тази част на шосето вече има големи ями. Спешното кърпене на дупките ще става с прилагането на т. нар. „студена технология”. Според експертите, в зависимост от натоварването на пътя и климатичните условия, използването й гарантира трайност на покритието между 2-3 седмици и 2-3 месеца. Западната част на южната дъга на околовръстния път не е ремонтирана основно поне от 20 години, твърдят запознати. Междувременно стана известно, че отлагането на реконструкцията на бул. „Дондуков” ще даде възможност да се реши дали паветата да бъдат оставени, или булевардът да се асфалтира. До края на 2016 г., заради започналия строеж на третия метродиаметър, ремонтът няма да започне, а общината ще организира дискусии за съдбата на проекта.

 

15 минути гратис паркиране в синята зона

4-5--SOFIA-2---2016---Remonti-Sf-2Отново се обсъжда идеята за 15-минутно безплатно паркиране пред институции в София. Според експерти, това е напълно възможно да се регулира технологично през наличната система. Така родителите ще могат да оставят детето си в училище или детска градина, без да е необходимо за това да плащат за цял час паркиране. Кметът Йорданка Фандъкова обясни, че в работни дни в София около една пета от местата в синята зона са трайно свободни. Относно идеите за разширяване на зоните за паркиране в столицата тя каза, че в Центъра за градска мобилност и при районните кметове постъпват предложения от граждани за разширяването им. Причината е, че по улиците и в кварталите, където няма синя или зелена зона, живеещите няма къде да си паркират личните автомобили. „Сега започва обсъждане във всички тези райони и районните кметове са тези, които ще внасят предложения, ако хората желаят”, уточни Фандъкова.

 

Пловдив казва „сбогом“ на дупките

4-5_PlovdivОбщина Пловдив започна поетапно кърпене на дупките по улиците. Подменят се тротоарните настилки и осветлението в града. След снеготопенето зейнаха огромни ями, които са предпоставка за пътнотранспортни произшествия и възпрепятстват придвижването на гражданите. Поразиите не могат да се сравняват с кратерите отпреди 6-7 години, но традиционно най-засегнати са булевардите, по които е нямало капитален ремонт, като „Руски“, „Коматевско шосе“ и „Шести септември“, посочи кметът Иван Тотев. По думите му, градът е преживял години на постепенна амортизация и идва времето, когато цели системи се нуждаят от обновление. Тротоарите са една от тези системи, а някои от тях не са виждали ремонт от десетилетия. Сериозно внимание и средства в размер на 300 000 лв. ще се отделят за удължаване на експлоатационните срокове на булевардите чрез фугиране. Ще се направи и пълно обследване на улиците, преасфалтирани през 2008 г. Над 1 млн. лв. пък са заделени за подмяна на осветителните тела и за освежаване на електрическите стълбове, които ще бъдат грундирани и боядисани. През 2016 г. ще бъде извършена по-сериозна рехабилитация на отделни участъци на „Кукленско шосе”, но пълно преасфалтиране там на този етап не се предвижда. Най-рано след 3 години може да се очаква и цялостната рехабилитация на бул. „Освобождение” в район „Тракия”. Не може булевард с две-три дупки да бъде преасфалтиран основно, като по разчети на общината само отсечката от кръговото на големия хипермаркет до Мебелна къща ще излезе над 5 млн. лв., коментира градоначалникът. Той бе категоричен, че случващата се пълна промяна в Пловдив е безпрецедентна, но определено градът се нуждае от нея.

 

Подменят асфалта във Варна

4-5_VarНад 25 000 кв. м асфалтови и тротоарни настилки се ремонтират в момента на територията на община Варна. Използваме хубавото време, за да възстановим най-критичните участъци, съобщи кметът Иван Портних. Най-много площи ще бъдат възобновени в кв. „Приморски“ – 6 218 кв. м, следвани от кварталите „Младост“ – 5 215 кв. м., и „Одесос“ – 3 994 кв. м.  Предвиждат се ремонти и на част от улиците във „Вл. Варненчик“ и „Аспарухово“, както и в селата Тополи, Звездица, Каменар, Константиново и Казашко. Основните направления, по които се работи, са булевардите „Васил Левски“, „Ян Палах“, „Ген. Колев“, бул. „Чаталджа” и други второстепенни улици. Продължават дейностите и по първия етап от ремонта на бул. „Цар Борис III“. Там вече е подменена подземната комуникация, изграждат се тротоари. Предстои фрезоване на пътното платно и асфалтиране. Усилено се работи и по най-новата велоалея във Варна, която ще свързва площад „Независимост“ с Морската градина. Трасето за велосипедисти е с дължина около 800 метра и минава по улиците „Преслав“ и „Сан Стефано, като излиза на бул. „Приморски“ при едноименния плувен комплекс. Част от трасето вече е готово и има поставена маркировка. За разлика от другите новоизградени велоалеи, тази от „Независимост“ до Морската градина заема част от пътното платно, а не е върху тротоара. Велотрасето е широко близо 3 метра и е отделено от автомобилното движение чрез бетонови антипаркинг топки.

 

Габровци искат нови тротоари и детски площадки

4-5--Gabrovo„Решения, вдъхновени от хората” е мотото на бюджет 2016 на Габрово, който възлиза на 41 680 129 лв. Инвестиционната програма на общината е съобразена с исканията на хората за благоустрояване на кварталите и подобряване на инфраструктурата в тях, така, както е в централната градска част, информират от екипа на кмета Таня Христова. Ще бъде изградено кръговото кръстовище в кв. „Младост“, в района на хипермаркета, което ще реши проблемите с движението на автомобили и пешеходци. 500 хил. лв. са заделени за това от бюджета, като строителството трябва да завърши до края на годината. Ново кръгово кръстовище ще бъде изградено и до Шиваров мост, като районът ще бъде благоустроен. Строителните работи започват през лятото. Над 325 000 лв. ще бъдат вложени в ремонт на пътни артерии, тротоарите в комплекс „Христо Ботев”. В района ще бъде изграден и нов паркинг. Цялостно ще бъде рехабилитирана и асфалтирана ул. „Юрий Венелин”, ще се подмени и настилката на тротоарите по нея. За това са предвидени 415 хил. лв. от бюджета на община Габрово. Вече е избран и изпълнител. След обществено допитване нови детски площадки ще бъдат изградени в кварталите „Негенци”, „Войново”, „Русевци”, „Стефановци”, като в „Русевци” е предвиден и терен за фитнес на открито.

 

Тирове рушат новото шосе в село Кулата

4-5tirДа се забрани преминаването на товарни автомобили над 12 тона през петричкото село Кулата, искат местните хора. Те настояват да се постави забранителен пътен знак за преминаването на камиони през селището им. „Шосето е асфалтирано наскоро, а многото тирове ще го разрушат. После може и да не го ремонтират повече. Внесли сме докладна с нашето искане в община Петрич. Търсим съдействие, за да може Агенция „Пътна инфраструктура” да реши проблема, тъй като трасето е от републиканската пътна мрежа”, заяви кметът на Кулата Димитър Дамянов. Жителите настояват и за вземане на мерки за ограничаване на скоростта, тъй като новото шосе се ползва от някои водачи за състезателно трасе. „Готови сме на бунт, ако не се вземат мерки за спирането на тежките камиони през селото ни“, предупреждават местните.

 

 

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си