24 C
Пловдив
вторник, октомври 3, 2023

УАСГ с научна конференция за 100-годишнината от рождението на проф. арх. Методи Писарски

Катедра „Промишлени и аграрни сгради“ към Архитектурния факултет на УАСГ организира научна конференция по повод 100-годишнината от рождението на проф. арх. Методи Писарски.

Събитието е отворено за преподаватели, докторанти, студенти и компании от архитектурно-строителния бранш. То ще се проведе онлайн, на 17 февруари 2022 г., чрез електронната платформа Microsoft Teams.

Конференцията ще се проведе в четири тематични направления:

I. Индустриални територии и индустриални паркове: планиране, управление, поддръжка, опазване и ревитализация.

II. Индустриални сгради, съоръжения и работна среда: проектиране, изграждане, поддръжка, консервация и реставрация.

III. Устойчива архитектура и устойчиво строителство. Енергийна ефективност, здраве и околна среда.

IV. Високи технологии в съвременната архитектура. Иновации в проектирането, строителството и експлоатацията на сградите. Индустрия 4.0.

Формата на участие в конференцията е научен доклад, а участието  е безплатно. Всички одобрени доклади ще бъдат включени в сборник с научно рецензиране и присъден ISBN, като научното жури ще информира участниците, които ще представят докладите си на конференцията. Желаещите да участват могат да го направят като попълнят апликационните форми, публикувани в сайта на УАСГ тук. Срокът за изпращане на заявленията с резюмета на доклади е 15 декември 2021 г. Заявилите участие ще получат одобрение до 23 декември.

Проф. арх. Методи Александров Писарски

български архитект и университетски преподавател. Роден е на 29 октомври 1921 г. в село Кондофрей, област Перник. През 1949 г. завършва архитектура в Държавната политехника в София. От 1949 до 1951 г. е главен консултант в „Енергопроект“.

В периода 1968 – 1977 г. е председател на Съюза на архитектите в България, а от 1972 до 1978 г. е заместник-председател на Международния съюз на архитектите. През 1974 г. е избран за професор, а в периода 1971 – 1981 г. е ръководител на катедра „Промишлени и аграрни сгради“ във ВИАС. През 1958 г. участва в проектирането на ТЕЦ „Република“, 1973 г. – ВЕЦ „Момина клисура“, 1975 г. – АЕЦ „Козлодуй“ и др.

 

Related Articles

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...

Гилдията в Пловдив отбелязва професионалния си празник с изложба

„Архитектите рисуват“ е името на изложбата, която ще бъде открита на Световния ден на архитектурата /2 октомври/ в Цар Симеоновата градина в Пловдив до...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ