15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

УАСГ и училищата по архитектура, строителство и геодезия с общ образователен клъстер

УАСГ и средните училища по архитектура, строителство и геодезия с идея за учредяване на образователно сдружение. Началото бе поставено на работна среща на ректорското ръководство на университета с директори и заместник-директори на средните професионални училища в страната. А целта на бъдещия образователен клъстер е да бъде в помощ в процеса на обучение на средни и висши кадри за отрасъл „Строителство“.

В срещата, открита от ректора на УАСГ проф. д-р инж. Иван Марков, участваха зам.-ректорите на университета; председателят на УС на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране (КИИП) инж. Марин Гергов; инж. Златка Иванова, старши експерт в дирекция „Професионално образование и обучение“ към МОН, както и директори и зам.-директори на професионалните училища по архитектура, строителство и геодезия от София, Пловдив, Пазарджик, Варна, Бургас, Стара Загора, Велико Търново, Перник, Ямбол, Сливен и Хасково.

УАСГ вече предоставя достъп на учениците от СГСАГ „Христо Ботев“ до библиотеката си и до специализираните си лаборатории, където се провеждат часове на учениците по редица дисциплини. В рамките на новосъздадения клъстер ще се осигури и онлайн достъп до библиотечния фонд на университета за учениците от други градове, съобщават от университета.

Ще се работи в посока обучение на учениците по набиращото популярност строително информационно моделиране (СИМ).

Именно то е и в основата на дългоочакваното дигитализиране на услугите в строителния сектор. По предложение на ръководителите на училищата преподавателите от УАСГ периодично могат да изнасят лекции пред учениците, по време на които средношколците да бъдат запознавани с новите технологии в различни сектори на строителството, както и със знакови строителни обекти, реализирани у нас и в чужбина.

В рамките на клъстера ще се обсъждат и задания за дипломните работи на завършващите ученици и ще се разпространяват резултатите от вече готовите дипломни работи.

Университетските преподаватели ще вземат участие в изготвянето на специализираната учебна документация на професионалните гимназии, включително на учебни програми по определени технически дисциплини. Предвиждат се дейности за повишаване на квалификацията на учителите по специалните дисциплини, най-вече в посока въведените нови технологии в бранша.

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ