20 C
Пловдив
четвъртък, септември 21, 2023

Търсят изпълнител за проектиране и изграждане на инсталация за производство на гориво от RDF отпадъци

Процедурата за проектиране и изграждане на инсталация за производство на енергия с оползотворяване на RDF гориво в София е изпратена за публикуване в Официален вестник на Европейския съюз и Aгенцията за обществени поръчки. Проектната документация е одобрена от Европейската инвестиционна банка и разработена от датската консултантска компания COWI AS. Изграждането на инсталацията за производство на енергия е трета, последна фаза от Интегрираната система за оползотворяване на битовите отпадъци на територията на Столична община. С нея се гарантира завършено екологично, сигурно и независимо решение за целия процес на управление на отпадъците на София.

Проектът за инсталацията премина през процедура по предварителна оценка от Европейската комисия и беше одобрен за финансиране по Oперативна програма „Околна среда“. 57,65% от средствата са безвъзмездно европейско финансиране, а за остатъка е осигурен инвестиционен заем от Европейската инвестиционна банка. Прогнозната стойност на поръчката с възложител „Топлофикация София“ ЕАД е 292,2 млн. лв. Срокът за получаване на оферти е 15.03.2021 г., а срокът за изпълнение – до 31.12.2023 г.

Изпълнението на дейностите в обхвата на поръчката ще се осъществява в съответствие с договорните условия на FIDIC за технологично оборудване и проектиране-строителство, Първо издание 1999 г. (Жълта книга). През цялото време на подготовка на проекта е използвана експертна помощ от Европейската комисия, ЕИБ, ЕБВР и Джаспърс.

Преди началото на реализацията на интегрираната система за оползотворяване на битовите отпадъци София депонираше 100% от отпадъците, които градът произвежда. С реализацията на първите две фази делът на депонирането беше намален на 16%, а с изграждането на инсталацията за производство на енергия от RDF гориво, процентът на депониране ще бъде под 10%. По този начин Столична община ще покрие изискванията на Европейската комисия към 2030 г.

Инсталацията ще бъде построена на площадката на ТЕЦ „София“ като ще замени част от старите производствени мощности, ще намали емисиите на парникови газове, въглеродния отпечатък и ще осигури диверсификация на над 10% горивната база на дружество.

Инсталацията отговаря напълно на изискванията на националното и европейско законодателство за опазване на околната среда и е в съответствие с най-съвременните технологии, прилагайки най-добрите налични техники за третиране на отпадъци за енергия в съответствие с европейските директиви и изисквания.

Над 400 подобни инсталации работят на територията на Европейския съюз, като страните, постигащи най-високи стойности за рециклиране, са с най-голям брой действащи инсталации: Дания с 26 броя; Швеция с 34, Обединеното кралство с 40, Германия – 96, Франция – 126, Швейцария – 30, Белгия – 17, Нидерландия – 12,

Related Articles

Пет музея във Варна вече са достъпни за хората с увреждания

Пет отдела на Регионалния исторически музей във Варна - Етнографският музей, Природонаучният музей, музей „Нова история на Варна“, Музеят на Възраждането и Аладжа манастир,...

Пловдив: Работна група чертае визия за Тютюневия град

Проблемите и благоустрояването на емблематичната зона на някогашните тютюневи складове в Пловдив, известна като Тютюневия град обсъдиха на среща представители на НИНКН, Община Пловдив...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ