Търсят архитекти за консервация и реставрация на Каменната мааза в Брацигово

0

Сдружение „Наследство-Брацигово“ набира курсисти – архитекти, строителни инженери и студенти по архитектура (завършили поне 5-ти курс) с цел обучение за изработка на проект „Проучване, документиране, консервация, реставрация и адаптация на Каменна мааза, намираща се в гр. Брацигово“.

Програмата включва работа по реален обект на културното наследство, според следния график:

– Работно ателие – 29-31 юли 2022 г. – в гр. Брацигово, лекции, заснемане и проучване на сградата; всеки ден от 12.00 -17.00 ч.;

– 20 август 2022 г. – междинно обсъждане на проекта (мястото ще бъде уточнено допълнително);

– 9-11 септември 2022 г. – междинно представяне на резултатите от проучването на форум за културното наследство, организиран в Брацигово от КАБ – София – област;

– 25 октомври 2022 г. – окончателно предаване на проекта.

Изработването на проект ще е под ръководството на специалист, вписан в регистъра по чл. 165 от ЗКН. Задачата е екипна като всеки курсист ще получи конкретна работа по проекта, ще е длъжен да я предаде по график и ще подлежи на приемане.

Всеки курсист с приета работа ще получи положително становище от ръководителя, удостоверяващо 60 дни стаж по проект за обект на културното наследство. Ще може и да участва в авторския надзор по проекта, който също ще бъде придружен от становище за стаж.

В съпътстващата програма е предвидена обиколка на града и запознаване с емблематични обекти на наследството. Ще се проведат и тематични лекции на специалисти, практикуващи опазване на недвижимото културно наследство. Сред тях са aрх. Младен Китов, aрх. Емануела Маринска, aрх. Цветомир Ценков, aрх. Георги Цапков и др.

С участието си в проекта курсистите ще допринасат Сдружението да получи легитимен набор от документи за сградата, които да послужат за деклариране на обекта като недвижима културна ценност, а на по-късен етап и за създаването на Национален образователен център за архитектурна и строителна реставрация.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си