16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Търсенето на трюфели вече е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО

ЮНЕСКО включи италианската традиция за търсене и събиране на трюфели в представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството, предаде ТАСС, като цитира Еторе Прандини, председател на Асоциацията на италианските земеделски производители „Колдирети“.

Решението е взето на заседание на съответния комитет на ЮНЕСКО в Париж.

„Включването на трюфелите към наследството на човечеството е важна стъпка за защитата на антропологичните и културни традиции, създадени във взаимодействие с природата“, казва Прандини в изявление, публикувано на сайта на асоциацията. Той отбелязва също, че традицията за откриване и консумация на ценните гъби се радва на голям интерес от страната на туристите и на гастрономите.

Трюфелите, които основно се делят на черни и бели, са диворастящи гъби на почти цялата територия на Италия. Белите са смятани за по-ценни и произхождат основно от северния регион Пиемонте.

Тези гъби се срещат също в околностите на Франция и в други региони на Южна Европа, предимно в средиземноморските страни. Прасетата се считат за най-добрите „ловци на трюфели“, но имат един недостатък – изяждат плячката, лишавайки собственика от ценна находка. Специално обучени кучета са по-подходящи да търсят гъбите, които растат под земята в корените на редица дървета.

Не е необходимо те да са от някаква специална порода.

Пазарната стойност на белите трюфели варира между 3000 и 4000 евро за 1 кг. Според експерти тази година цената се е увеличила почти двойно спрямо миналата година и е достигнала 5500-6000 евро за 1 кг. Черните трюфели са доста по-евтини. Сезонът им е през есенните месеци и обикновено приключва в средата на януари.

Практиката за търсене и събиране на трюфели не е първата традиция, свързана с гастрономическата история на Италия, която е включена в списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. В него присъстват също средиземноморската диета от 2010 г. и изкуството за приготвяне на неаполитанска пица – от 2017 г.

Тази седмица ЮНЕСКО разглежда шестдесет кандидатури, подадени от държави или групи от страни. Около три четвърти от исканията имат шанс да се увенчаят с успех.

Одобрение за включване в списъка на нематериалното наследство получиха още номадски игри и народните певци разказвачи бакши от Узбекистан, конните състезания тбурида от Мароко, моряшката организация на Котор, Черна гора, основана през 809 г., полската традиция за създаване на цветни килими на празника Тяло и кръв Христови.

Според дефиницията на ЮНЕСКО нематериалното културно наследство или „живото наследство“ е „наследство от нашите предци, което предаваме на потомците ни“. То включва по-специално „устни традиции, сценични изкуства, социални практики, ритуали и празнични събития“.

Related Articles

НКЖИ и БДЖ прехвърлят имоти в полза на община Пловдив

Кметът на Пловдив Костадин Димитров подписа споразумението с НКЖИ за прехвърляне на имоти от държавната компания в полза на община Пловдив. Допълнителното споразумение е гласувано...

Лифт до крепостта „Патмос“ става обект от първостепенно значение за Ардино

Общинските съветници в Ардино гласуваха предложението на кмета инж. Изет Шабан кабинковият лифт от с. Стар Читак до крепостта "Патмос" да бъде обявен за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ