13 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Търговците на виртуални валути влизат в публичен регистър на НАП

Търговците на виртуални валути ще се вписват в публичен регистър към Националната агенция за приходите.

Това гласи проект на наредба на финансовото министерство за условията и реда за вписване в регистъра на лицата, които по занятие предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, и на доставчиците на портфейли, които предлагат попечителскиуслуги, пусната за обществено обсъждане.

Търговците на криптовалути трябва да подадат заявление за вписване в регистъра в двумесечен срок от влизането в сила на наредбата. В него трябва да дадат информация за наименование, адрес и седалище, открити платежни сметки в страната и в чужбина, данни за интернет страница, софтуер, мобилно приложение и др.

Отказ за вписване в регистъра обаче може да получат лица, които през последните две години преди заявлението са били санкционирани за нарушения по Закона за мерките срещу изпирането на пари или по Закона за мерките срещу финансирането на тероризма с влязло в сила наказателно постановление.

С наредбата се цели да се изпълнят разпоредби в Закона за мерките срещу изпирането на пари, както и пълно прилагане на европейска директива. Освен това ще се предостави на обществеността достъп до информация за лицата, които предоставят тези услуги и ще се повиши прозрачността по отношение на дейността им, пише в мотивите на МФ.

Related Articles

Решено: Община Минерални бани събаря недовършения Културен дом

От община Минерални бани, хасковска област информират, че е взето решение недовършената сграда за Културен дом да бъде разрушена. Строителството на сградата е започнато...

Котел: 15-метров портрет на Георги Раковски изрисуваха Nasimo и Sve

15 метров стенопис с лика на Георги Раковски изработиха в Котел стрийт артистите Станислав Трифонов-Nasimo и Светлозар Янков-Sve, съобщиха от общината. Най-големият живописен портрет...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ