18 C
Пловдив
вторник, септември 26, 2023

Търговище ще кандидатства по програма за рехабилитация на уличното осветление

Община Търговище да кандидатства с проект за рехабилитация и модернизация на уличното осветление по програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, съобщиха от Общината.

Такова искане отправя в докладна до Общинския съвет кметът на града Дарин Димитров. По проекта се предвижда подмяна на съществуващите лампи на територията на град Търговище и кварталите „Въбел“ и „Бряг“ с  т.нар. „умно осветление“.

То ще бъде с енергийно ефективни LED лампи, които консумират по-малко електроенергия. Това осезаемо ще намали разходите, които община Търговище плаща за осветяването на града. Общият размер на финансовата помощ по проекта може да бъде от 200 до 600 000 евро.

Няма изискване за съфинансиране от страна на кандидатите. Ако Общинският съвет подкрепи проектното предложение, то ще бъде подадено за одобрение до 5 март.

Related Articles

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини...

АПИ: Разширяваме 20 първокласни пътни участъка до скоростни пътища

„Един от ключовите приоритети, залегнали в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за следващата година, е възлагането на идейни проекти с пълни геоложки проучвания и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ