Турската поща във Видин стана артцентър

0

Първолета ИВАНОВА

150-годишната сграда на турската поща във Видин отвори врати за нов живот, съобщиха от общината.

Регионалната библиотека „Михалаки Георгиев” я превърна в център за обучение, изкуство и култура. Преди това каменната сграда е ремонтирана и приспособена за съвременна артдейност. Тя обаче запазва автентичния си вид. Не е променена и отвътре – помещенията са същите от времето на изграждането й.

14_Vidin.3Сградата се намира в крайдунавския парк в съседство с два други турски обекта – джамията и библиотеката на владетеля Осман Пазвантооглу. Недалеч от пощата е и турската кръстата казарма, която е построена през 1800 г. Тя представлява двуетажна каменна постройка, пригодена през 60-те години на ХIX в. за пощенски нужди. В момента е единствената запазена у нас турска поща. В нея през 1859 г. Видин е имал телеграф. В приземието й е вграден трезор като самостоятелно помещение, с отделен покрив и масивна, обкована с желязо врата.

След Освобождението сградата е превърната в музей. Това е първият музей на Видин, събрал ценни археологически находки, открити от случайни ценители на историята. Била е и училище, а през 70-те години на миналия век – музикална школа и ателиета на художници. През последните години сградата е седалище на Дунавското бюро и на Областния информационен център.

14_Vidin.2В началото на годината общината, която е собственик на сградата, я предостави на регионалната библиотека „Михалаки Георгиев”, а тя реши да я превърне в артцентър. Радвам се, че видинчани вече имат тази ценна придобивка, каза при откриването на центъра кметът на Видин Огнян Ценков. Нека това място се превърне в духовно средище за децата и младежите на града ни, призова той.

Кметът дари първите книги за центъра, които бяха приети с благодарност от директорката на библиотеката Десислава Иванова.

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си