8 C
Пловдив
понеделник, април 22, 2024

Туроператори искат спешно 155 млн. лв. от държавата, за да няма фалити догодина

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции иска спешна помощ от властите, за да могат фирмите да продължат да работят. От бранша са изчислили, че са необходими 155 милиона лева за следващата година, за да няма масови фалити.

Министерството на икономиката съобщи на 3 август, че пренасочва 10 милиона лева към Министерството на туризма. Средствата са предназначени за туроператорите и туристическите агенти.

„10 милиона при активно работещи около 1000-1500 туроператори, това означава някаква смешна сума, която няма да покрие и разходите, и нуждите на бранша за 1 месец“, каза Димитър Попов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенции пред БНР.

Според него заради пандемията и втората вълна на ковид в Европа пътуванията зад граница са силно ограничени. Част от агенциите нямат приходи вече седми месец. От асоциацията са категорични, че много малко туроператори са се възползвали от мярката 60/40 за туристическия бранш, затова се налагат незабавни мерки, за да има туризъм в България през 2021 г.

 

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ