20 C
Пловдив
неделя, октомври 1, 2023

Туристическият бранш иска държавата да поеме осигуровките на работещите в него за една година

Основните браншови организации в туризма излязоха с обща позиция, в която се иска подкрепа за сектора от правителството, заради усложнената ситуация във връзка с разпространението на коронавируса.

Позицията бе представена днес в пресклуба на БТА и е на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българския съюз за балнеология и СПА туризъм, Българската асоциация на туристическите агенции, Националния борд по туризъм, Българската хотелиерска асоциация, Българското конгресно бюро.

Според бранша кризата в туризма вече е настъпила.

Заведенията плашат с коронафалити, искат държавна помощ

Сред исканията му са държавата да поеме разходите за социални осигуровки, дължими от работодателите и работниците, по изплащаните от работодателите трудови възнаграждения, за срок от 12 месеца, считано от 1 април.

Друго искане е за безлихвено отсрочено плащане на ДДС за 12 месеца и на местен данък и такса смет за същия срок, пак считано от 1 април.

От бранша искат още осигуряване на целеви финансов ресурс, който да е не по-малък от 200 млн. лева чрез Българската банка за развитие за рефинансиране на кредити на туристическия сектор към банките.

Настояват и за мораториум върху влизането в сила на промените в Наредба Н-18 за 12 месеца, считано от 1 август 2020 г., като това искане се подкрепя и от други браншове.

Иска се още иска правителството да инициира финансов инструмент за подпомагане на туристическия бранш чрез използване на евросредства.

Related Articles

Ремонтират художествената галерия в Кюстендил

Община Кюстендил, в партньорство със Столична община и Националната художествена академия (НХА), участват в проект за цялостен ремонт на съществуващата база на галерията "Владимир...

Община Балчик изгражда спортни обекти чрез местни инициативни групи

До края на годината Община Балчик ще изпълни втора част от проекта за изграждане на Спортен комплекс „Балик“, финансиран по Програмата за морско дело...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ