Три архитектурни концепции са отличени за недовършения културен дом в Чирпан

0

Избраха призьорите в конкурса за нова визия на недостроения културен дом в Чирпан. „Конкурсът на Община Чирпан събра десет млади архитекти с модерна визия за сърцето на града ни. Радваме се на идеите, базирани върху основните изисквания, съобразени изцяло със съвременните тенденции“, каза кметът на Чирпан Ивайло Крачолов. Според него бъдещият център трябва да бъде сграда-символ, реализирана от първата до последната стъпка с практични решения.

Журито разгледа и обяви идейните проекти на Константина Костова, Михаил Дянков и на екип Ива Хасъмска, Гергана Георгиева и Васил Вандов за най-добри с три равностойни награди от по 2 000 лева всяка.

Техните идеи ще са базата, на която ще стъпи работният проект, но преди това ще има публично обсъждане и решението ще вземе Общинският съвет. Ще последва икономически анализ и с него ще се търси финансиране от регионалния фонд за градско развитие.

„Проектите на тримата млади архитекти формират една обща бъдеща визия на сграда, която да изглежда съвременна, съобразена със съществуващата среда. Да се предвиди като енергийно ефективна и да е едновременно и за бизнес и за култура“, каза председателят на журито и на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев. Той определи конкурса като правилен и модерен подход за градоустройство и местна политика.

Жителите на община Чирпан също се запознаха с проектите на младите архитекти, изложени в експозиция на площадното пространство и видяха различни модерни идеи – от запазване на недовършената сграда, преустройство и реконструиране и довършване до изцяло нова сграда, отговаряща на съвременните изисквания.

Снимки: Община Чирпан

ВАШИЯТ ОТГОВОР

Моля, въведете вашия коментар
Моля, въведете името си