23 C
Пловдив
сряда, септември 27, 2023

Трети сме в ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на рециклираните пластмасови опаковки през 2018 г. Това сочи анализ на европейската статистическа служба Евростат. Според данните 59,2% от пластмасовите опаковки в страната ни са били предадени за рециклиране през 2018 г, сочи статистиката. Делът им обаче намалява спрямо предходната 2017 г., когато са рециклирани почти 65% от пластмасовите отпадъци.

Лидер по дял на рециклираните пластмасови опаковки в ЕС е Литва с 69,3%, следвана от Словения с 60,4%. След България се нареждат Чехия с 57% и Кипър с 54,3%.

Най-малък е делът на рециклираните пластмасови опаковки в Малта – 19,2%, като данните са от 2017 г., подчертават от Евростат.

Що се отнася до рециклирането на всякакви опаковки – от картон и хартия, стъкло, метал и пр., в България делът достига 60,4% при средно за ЕС ниво от 66,3%.

Страната ни, заедно с Хърватия, отчита и най-ниските количества генерирани и рециклирани отпадъци от опаковки в ЕС на глава от населението – съответно 70,8 кг. за България и 67,8 кг. за Хърватия, допълва Евростат.

.

Related Articles

Монтираха първа соларна автобусна спирка в община Разград

Първа соларна автобусна спирка, на която има и станция за зареждане на телефони е монтирана в община Разград. Тя е на главната улица в...

Строят изложбена зала към Историческия музей в Свиленград

Нова сграда ще увеличи експозиционната част на Историческия музей в Свиленград. Едноетажната постройка ще е в двора на музея до съществуващата сграда, като ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ