16 C
Пловдив
неделя, февруари 25, 2024

Трети сме в ЕС по рециклиране на пластмасови опаковки

България е на трето място в Европейския съюз (ЕС) по дял на рециклираните пластмасови опаковки през 2018 г. Това сочи анализ на европейската статистическа служба Евростат. Според данните 59,2% от пластмасовите опаковки в страната ни са били предадени за рециклиране през 2018 г, сочи статистиката. Делът им обаче намалява спрямо предходната 2017 г., когато са рециклирани почти 65% от пластмасовите отпадъци.

Лидер по дял на рециклираните пластмасови опаковки в ЕС е Литва с 69,3%, следвана от Словения с 60,4%. След България се нареждат Чехия с 57% и Кипър с 54,3%.

Най-малък е делът на рециклираните пластмасови опаковки в Малта – 19,2%, като данните са от 2017 г., подчертават от Евростат.

Що се отнася до рециклирането на всякакви опаковки – от картон и хартия, стъкло, метал и пр., в България делът достига 60,4% при средно за ЕС ниво от 66,3%.

Страната ни, заедно с Хърватия, отчита и най-ниските количества генерирани и рециклирани отпадъци от опаковки в ЕС на глава от населението – съответно 70,8 кг. за България и 67,8 кг. за Хърватия, допълва Евростат.

.

Related Articles

Младежи ще изграждат пътека за планинско колоездене във Велики Преслав

Проект на Open Space Foundation 2024 цели да помогне на младежи от Велики Преслав да изградят пътека за планинско колоездене в района. За това...

Инж. Илиян Терзиев: С 1/3 намаля продукцията на строителния бранш

Икономическият отчет на Камарата на строителите за 9-месечието на миналата година показва, че продукцията на строителния бранш е намаляла с 1/3, съобщи за БНР...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ