9 C
Пловдив
сряда, октомври 4, 2023

Третата метролиния от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“ тръгва през юли 

Осем километра от третия лъч на метрото от „Красно село“ до „Хаджи Димитър“ се очаква да бъдат пуснати през юли – август. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова при инспекция на метростанция „Хаджи Димитър“, която се намира на бул. „Владимир Вазов“ в кв. „Хаджи Димитър“ в столицата.

„Строителните дейности по трасето приключиха в края на миналата година и от ноември 2019 г. започнаха тестовете с метровлакове. Изпитанията трябваше да продължат 6 месеца по договор, но заради извънредната ситуация с COVID-19 част от екипа на „Сименс“ (доставчик на метровлаковете) беше изтеглен в последните два месеца и темпото на тестовете върви по-бавно. Вместо предвиденият първоначално пуск само на първите 5 км, а след това 3 км, „Сименс“ предложи целия участък от 8 км да се въведе в експлоатация заедно след приключване на изпитанията в целия участък, посочи кметът на София.

От 2016/2017 г. се изграждат два етапа на Линия III на метрото в София. Етап 1 включва трасето „Бул. „Вл. Вазов – „Орлов мост“ – НДК – „Красно село“ с дължина 8 км и 8 метростанции. Строителството на тунела в участъка приключи през месец октомври 2019 г. Конструкциите на метростанциите са завършени през ноември 2019 г. Те са направени по така наречения “Топ даун“ метод с изключение на част от метростанциите „Красно село“ и “Хаджи Димитър“.

Линия III притежава нови системи за управление и безопасност. Монтажът им е извършен през есента на 2019 г. От месец февруари тази година започнаха единични изпитания на системите и в последната част от трасето на етапа – участъка метростанция „Патриарх Евтимий“ – “Хаджи Димитър“ с шестмесечен срок на завършване юли – август 2020 г.

Станцията е разположена под южното платно на бул. „Владимир Вазов“ между ул. „Черковна“ и „Тодорини кукли“. Има два входа – от северната страна към моста „Чавдар“ и от страната на хипермаркета. Дължината на метростанцията е 122 метра.

По цялото продължение има предпазна стъклена ограда с врати, които се отварят синхронизирано с тези на влака. Всички нови станции са с такива съоръжения, за да се гарантира сигурността на гражданите.

Северният вход на метростанция „Хаджи Димитър“ минава под Перловската река и излиза на тротоара на бул. „Владимир Вазов“. Тунелът между тази и следващата станция е изграден по нов австрийски метод и е с дължина 500 м.

Метростанция „Ханджи Димитър“ обслужва около 40 000 души от столичния район „Подуяне“.

Related Articles

Шест нови електробуса пуснаха пробно по линиите във Варна

Шест от новите електробуси вече са пуснати в експлоатация пробно по варненските улици, предаде БНР. Те се движат от няколко дни по две от...

Монтират зарядни станции за електромобили в Габрово

Община Габрово подписа договор с дружеството „ФИНЕС – 2“ ЕООД за поставяне на 3 броя колонки за зареждане на електрически превозни средства с включени...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ