15 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

„Тренд“: 2023 г. е била по-добра за българите в сравнение с предните 3 години

2023 г. е била по-добра за българите в сравнение с предходните три години. Близо две трети от хората твърдят, че са се чувствали щастливи през изминалата година. 40% очакват 2024 г. да бъде по-добра година за България.

Това сочат данни от проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на оценките на българите за отминаващата 2023 и очакванията за следващата година.

Изследването е реализирано в периода между 1 и 7 декември 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ с таблет сред 1008 души на възраст 18+.

През 2023 г. се запазва тенденцията на ръст при оценката на българите за личното им щастие и така нивото се възстановява до това преди пандемията от COVID-19. Спрямо декември 2022 г. делът на хората, които се определят като щастливи през изминалата година, се покачва със 7% и достига до 64%.

От декември 2020 г. насам за първи път отчитаме положителна промяна по отношение оценката на страната за изминалата година. Въпреки че делът на песимистите отново има мнозинство (57%), той намалява с над 20% спрямо предходните три години.

Близо 6 от 10 българи (59%) оценяват годината като добра в личен план. Това е най-високата стойност от 2019 година насам. За под една трета (30%) отминаващата година е била лоша. Оценката и за страната, и в личен план е най-висока сред най-младите (18-29 г.), които традиционно са по-оптимистично настроени, докато с покачване на възрастта негативизмът се засилва.

Очакванията за наближаващата 2024 година са по-скоро позитивни. 40% са на мнение, че България я очаква една по-добра година, а 29% предвиждат по-лоша година. И тук персоналните очаквания са по-оптимистични – 49% разчитат, че 2024 г. ще е по-добра за тях в личен план, а 17% са скептично настроени.

В сравнителен план българите поставят най-висока оценка през изминалата година на личния си живот – 53% казват, че равносметката е добра. За сравнение 32% оценяват 2023 г. като по-скоро добра за професионалния им живот, а 22% като по-скоро добра за финансовите им възможности.

Близо половината (48%) от българите имат усещането, че истинският коледен дух на празниците се е променил в последните години. Това мнение се изразява по-често от средното сред хората над 40 г., както и сред жителите на малките градове и селата.

Related Articles

Изграждат нови физкултурни салони и площадки в близо 500 училища

Министерството на образованието и науката (МОН) започва работа по програма за изграждане на нови физкултурни салони и открити спортни площадки, ремонт или цялостно обновяване...

Болница за източно лечение ще строят в Сапарева баня

Проектирането е възложено на Amfion Architecture Studio Здравен болничен център за корейска медицина се планира да бъде изграден в община Сапарева баня, информират от администрацията....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ