24 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Транспорт: МРРБ и АПИ работят за свързаност между север и юг в страната

До началото на септември ще бъдат обявени обществени поръчки за инженеринг и строителен надзор за участъка Бяла – Велико Търново, който е третата част от автомагистрала „Русе – Велико Търново“. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова.

Работи се усилено и до края на есента да има хоризонт за по голямата част от 133-километровото трасе на автомагистрала „Русе – Велико Търново“. Строителството е разделено на три участъка – „Русе – Бяла“ с дължина 40,24 км; „Обход на гр. Бяла“ с дължина 35,4 км и „Бяла – Велико Търново“ с дължина 57,2 км, допълни още министър Коритарова.

Проектът за изграждане на автомагистрала „Русе – Велико Търново“ е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027, като се изготвя формуляр за кандидатстване за финансиране на първите два участъка. „Европейските средства няма да са достатъчни за финализиране изграждането им, затова ще бъде необходим допълнителен ресурс от държавния бюджет или друг източник на финансиране за тяхното завършване“, посочи инж. Коритарова. Тя увери, че са заделени средства в бюджета за настоящата година, които ще се ползват за обхода на Бяла. Посочен е и прогнозен размер на капиталовите разходи/трансфери за периода 2024-2027 г. Извършените разходи по проекта ще бъдат предложени за верификация от страна на европейската програма.

В момента в строителство са близо 8 км от обхода на гр. Бяла, между км 61-и до км 69-и, за които има технически проект и разрешение за строеж. Изпълняват се изкопни дейности за премахване на хумусния слой, включително връзки за п.в. „Гара Бяла“ и п.в. „Ценово“. За останалите 27,5 км от участъка – от км 40-и до км 61-и и от км 69-и до км 76-и, е представен технически проект, който предстои да се разгледа от експерти в АПИ за изразяване на становища. За участъка Русе – Бяла в момента се изготвя технически проект.

Министър Коритарова увери, че МРРБ и АПИ работят с приоритет по всички вертикални транспортни коридори, за да се осигури свързаността между север и юг в страната.

Related Articles

Радомир инвестира близо 2 млн. лв. в ново улично осветление

Одобрен е проект за подмяна на уличното осветление на 29 села на територията на община Радомир, съобщи кметът Кирил Стоев пред БНР. Проектът е...

Обновяват сградата на Драматично-кукления театър в Хасково

Община Хасково подписа договор с МРРБ за финансиране на изпълнение на инвестиция „Енергийно обновяване на сградата на Драматично-куклен театър „Иван Димов“ на стойност 1...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ