7 C
Пловдив
събота, март 2, 2024

„Тракия икономическа зона“ стартира проект за въглеродно-неутрални индустриални паркове в 4 области

Екипът на „Тракия икономическа зона“ е в основата на Консорциум „Въглеродно неутрални индустриални паркове“ (ВНИП) – стратегически проект в съответствие със „Зелената сделка“ на ЕС за бъдещото развитие на индустриалните зони в България в четири области – Пловдив, Бургас, Габрово и Хасково.

Един от начините за привличане на инвеститори е постигането на въглеродна неутралност, коментира пред медии инж. Пламен Панчев, изпълнителен директор на Тракия икономическа зона (ТИЗ).

Консорциумът цели създаване на привлекателна инвестиционна и иновационна среда в зоните на участващите общини, намаляване на въглеродните емисии, подобряване на условията на труд и стандарта на живот. Проектът е разработен от екипа на Тракия икономическа зона, съвместно с германският институт Fraunhofer, Организацията на ООН за индустриално развитие, Българската агенция за инвестиции и Публично-частното партньорство с 9 общини и 3 клъстера. Моделът на интеграция на предприятията в ТИЗ, разположена на територията на Пловдивска област, ще бъде последван от другите индустриални паркове и координирано развиван. Инициативата за създаване на въглеродни-неутрални индустриални паркове е реално първият голям стратегически проект в България, който е насочен към изпълнението на новите климатични цели на ЕС.

„От 3 години работим по тази стратегия. С излизане от коронавирусната ситуация чрез мерки за „зелено“ развитие, се надяваме в рамките на 10 години да постигнем въглеродна неутралност на части от Тракия икономическа зона“, заяви Панчев. Неговите очаквания са до 2030 г. да бъде изграден източник на възобновяема енергия за фирмите в зона Раковски, част от ТИЗ. Тази енергия ще е с пазарна стойност и ще се ползва в микс с конвенционалната. „2 стартъпа вече успяха да оптимизират енергийните системи в работещи предприятия“, посочи още инж. Панчев.

 

Related Articles

Летище Русе с удостоверение за експлоатационна годност

В следващите 12 месеца предстои изработването на Генерален план на дружеството Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация“ (ГД ГВА) издаде на „Еърпорт Русе“ удостоверение за експлоатационна...

До 50 млн. лв. държавна помощ за транспортния бранш

Транспортните предприятия ще получат до 50 млн. лв. държавна помощ. Тя е по мярката „Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ