34 C
Пловдив
сряда, юни 19, 2024

Томислав Дончев: България заделя 4,5 млрд. лева за енергийна ефективност до 2025 г.

България ще отдели 4,5 млрд. лева за мерки за енергийна ефективност до 2025 година, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев. Средствата ще дойдат от схемата за възстановяване и устойчивост, по която страната ни трябва да получи 6,2 млрд. евро. Това е нов инструмент, предвиден за възстановяването на европейската икономика след COVID  

Инвестициите в енергийна ефективност няма да бъдат насочени само за саниране, а и за иновативни проекти, като например отопление с термопомпи, или изграждане на соларни панели на покривите на обществени сгради, включително и училища и детски градини.

Със средства от тази нова програма ще бъдат финансирани проекти за енергийна ефективност в индустрията, която е силно енергоемка и потребява три пъти повече енергия за единица продукция спрямо европейските си конкуренти.

За наука и иновации са предвидени поне 2,3-2,4 млрд. лева, допълни още Дончев. той уточни, че за да получим тези средства България съвсем скоро трябва да представи план, който да бъде одобрен, а получаването им ще бъде обвързано с изпълнението на определени критерии.

Вицепремиерът беше категоричен, че пари от ЕС няма да бъдат спирани заради политически скандали на фона на нагласите на гражданите в общността.

До края на октомври България ще представи и оперативните програми за новия период (2021 – 2027 година). Там страната ни очаква около 9 млрд. евро по кохезионните фондове и 2 млрд. евро от Общата селскостопанска политика.

На този етап не са защитени средствата не само по фонда за възстановяване, но и по Фонда за справедлив преход, чиято стойност е 1,2 млрд. евро. Тази програма трябва да подкрепи енергийната трансформация, за да бъдат изпълнени целите за въглеродна неутралност.

 

Related Articles

С над 1 млн. лева: Община Хисаря модернизира Дома за възрастни в Старосел

Община Хисаря започва реализацията на проект по ОП „Национален план за възстановяване и устойчивост“, Компонент „Социално включване“, програма за модернизиране на дългосрочната грижа. Ще...

Започва ремонт на 140 спирки на градския транспорт във Варна

Община Варна започва обновяване на 140 спирки на градския транспорт. Дейностите включват почистване, измиване и отстраняване на счупени покрития на спиркозаслоните, информират от администрацията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ