14 C
Пловдив
вторник, февруари 27, 2024

Томислав Дончев: България заделя 4,5 млрд. лева за енергийна ефективност до 2025 г.

България ще отдели 4,5 млрд. лева за мерки за енергийна ефективност до 2025 година, съобщи в ефира на „Нова телевизия“ вицепремиерът Томислав Дончев. Средствата ще дойдат от схемата за възстановяване и устойчивост, по която страната ни трябва да получи 6,2 млрд. евро. Това е нов инструмент, предвиден за възстановяването на европейската икономика след COVID  

Инвестициите в енергийна ефективност няма да бъдат насочени само за саниране, а и за иновативни проекти, като например отопление с термопомпи, или изграждане на соларни панели на покривите на обществени сгради, включително и училища и детски градини.

Със средства от тази нова програма ще бъдат финансирани проекти за енергийна ефективност в индустрията, която е силно енергоемка и потребява три пъти повече енергия за единица продукция спрямо европейските си конкуренти.

За наука и иновации са предвидени поне 2,3-2,4 млрд. лева, допълни още Дончев. той уточни, че за да получим тези средства България съвсем скоро трябва да представи план, който да бъде одобрен, а получаването им ще бъде обвързано с изпълнението на определени критерии.

Вицепремиерът беше категоричен, че пари от ЕС няма да бъдат спирани заради политически скандали на фона на нагласите на гражданите в общността.

До края на октомври България ще представи и оперативните програми за новия период (2021 – 2027 година). Там страната ни очаква около 9 млрд. евро по кохезионните фондове и 2 млрд. евро от Общата селскостопанска политика.

На този етап не са защитени средствата не само по фонда за възстановяване, но и по Фонда за справедлив преход, чиято стойност е 1,2 млрд. евро. Тази програма трябва да подкрепи енергийната трансформация, за да бъдат изпълнени целите за въглеродна неутралност.

 

Related Articles

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....

Община Троян с 4 нови проекта

Община Троян подготвя четири нови проекта за включване в Инвестиционната програма за 2024 г. Това са предложенията за изграждане на трасе за писта за...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ